Font de Sant Pere Almató
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector central del nucli urbà
  Emplaçament
  A la façana nord de la casa Almató (c/ Sant Pere Almató, 15)

  Coordenades:

  41.94511
  2.02212
  418944
  4644144
  Número de fitxa
  08212-65
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1968
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Baldonero Falgueras Carreras-Almató. C/ Dr. Carulla, 44B, 08017 (Barcelona)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La font de Sant Pere Almató està situada a la façana nord de la casa Almató, també coneguda com cal Metge, a l'extrem est del Pas Nou, prop de la cantonada amb el carrer Sant Pere Almató.
  La font està ubicada dins d'una petita volta d'arc escarser, adovellat i amb un escut a la clau, que s'introdueix uns centímetres dins la façana. En l'espai que queda dins la volta hi ha la pica, l'aixeta, dues pedres a mode de festejadors i tres plaques de pedra, sobresortint del mur posterior decorat amb ceràmica que combina el blau, l'ocre i el blanc en les sanefes.
  La pica, de forma semicircular, està construïda amb pedra treballada i presenta diverses motllures a més d'un escut al centre. Sobre la pica hi ha un relleu del cap d'un lleó, de petites dimensions i esculpit en pedra de tons clars, de la boca del qual en sobresurt l'aixeta. A sobre i als costats de l'aixeta hi ha col·locades tres plaques de pedra commemoratives. La central recorda la data en la que es va construir la font, 17-3-68; la de l'esquerra conté la inscripció "Sant Feliu Sasserra alçada 617 mt. Partit judicial de Manresa. Bisbat de Vich" i en la de la dreta es pot llegir: Font del nostre beat Pere Almató O.P..

  La font de Sant Pere Almató va ser construïda l'any 1968, tal com es recorda en una placa de pedra.