Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Es tracta d’un bloc monòlit de pedra, amb una pica adossada a la part inferior. El broc, és un tub de coure que sobresurt a mitja alçada. En el moment de la visita no hi sortia aigua, però la paret manté un gruix important de calcari amb molses pròpies dels degotalls.
En el frontal hi ha una placa amb la següent inscripció: “FONT BETTER / LA SELVA DEL VALLÈS / ACTUACIÓ DELS VEÏNS EN LA RECUPERACIÓ / DE LA FONT I EL SEU ENTORN. / 20-12-2009 / AGRAÏMENT / AJUNTAMENT DE SANT FOST DE CAMPSENTELLES / COMERCIAL JARDÍ / DIPUTACIÓ BARCELONA / CONSORCI DEL PARC DE LA SERRALADA DE MARINA”.
Al darrera hi ha un plafó municipal d’informació d’aigua no potable.
Les oficines de l’Agua mineral Better estaven situades a Barcelona, al carrer del Consell de Cent, número 289.
Història
Originàriament, la font provinent d'una surgència procedent de les muntanyes de La Conreria era propietat del mas Llombart. La déu d'aigua sorgia d'un marge reforçat amb un mur de pedra. Segons es desprèn de la publicitat de l'Aigua Better de l'any 1927. Pels volts de 1924 Antoni Baliarda adquireix la font amb el propòsit de comercialitzar-la i modifica el seu emplaçament adossant-la a la futura fàbrica d’envasat d’ampolles de vidre. En el context de l’època, eren moltes les persones que cercaven surgències per a la seva explotació i comercialització. La font passa a anomenar-se Better. Malgrat que la comercialització fou autoritzada per la Real Ordre de 22 de juliol de 1927, un parell d’anys abans el propietari registrà la marca i començà una campanya de difusió per donar-la a conèixer, participant en exposicions a nivell internacional.
Tenim constància de que l’any 1925, participa en l’onzena Exposició Internacional de Brussel·les on va obtenir el gran diploma d’honor i la medalla d’or. El mateix any, també participa a l’Exposició Internacional de Roma 1925- 26 i rep la gran copa d’honor, la medalla d’or i el diploma d’honor. A l’Exposició Internacional de Paris de 1925-26 rep els màxims guardons que consisteixen en la copa d’honor, la medalla d’or, el diploma i insígnia de membre del jurat d’honor. L’any 1926 participen també a l’Exposició Internacional de Bagni di Montecatini, a la Toscana, coneguda per les aigües termals, i a l’Exposició Internacional Rosario de Santa Fe d’Argentina, on aconsegueixen el màxim guardó en la seva categoria, a més del diploma i insígnia de membre del jurat d’honor i la medalla d’or.
L’any 1927, obté l’autorització per a la seva comercialització i el 1929 a l’Exposició Internacional de Barcelona Agua mineral Better va tenir un estand propi al Palau de l’Agricultura. El diari La Ilustración Ibero-americana del desembre de 1929, fa un extens article de l’aigua mineral Better i esmenta l’artista publicitari i creador de la marca publicitària: “El artístico stand del agua mineral Better. – Magnífica visión escenogràfica, concepción genial del pintor Juan de Bigayre, representando el león de su marca, bebiendo el agua mineral en pleno bosque, en la mina donde brota esta prodigiosa AGUA BETTER. – Manantial en San Fauso de Campcentelles”. La traçabilitat de l’empresa es fa extensiva al diari de La Vanguardia, durant l’any 1930 i 1931 on sembla que el negoci acabarà fent fallida.
El llibret publicitari mostra varis anàlisis químics i bacteriològics amb la composició de l’aigua, una d’elles signada a Madrid el 31 de gener de 1927, pel doctor Tello, de l’Instituto Nacional de Higiene de Alfonso XIII i l’altra signada pel doctor R. Turró, del Laboratori Municipal de Barcelona. En la publicitat s’esmenta que l’aigua està indicada per combatre afeccions com la diabetis, malalties del fetge, per regular les funcions intestinals, pels adolescents, en especial per les dones, conservant la riquesa de la sang i preservar la joventut, anèmia, i altres afeccions. Però també per prendre ben fresca amb un whisky o un vermut.
Segons un informe de la Causa General, redactat l’any 1941 que parla sobre detencions i delictes contra la propietat, preservat a l’Arxiu Municipal de Sant Fost, el 3 de desembre de 1936 es produeix un “saqueo de la casa y propiedad denominada Manso Llombart, con manantial de Agua Mineral Better y fàbrica de alfileres”. També esmenta les persones sospitoses d’haver comès el delicte, que en aquest cas haurien estat refugiats, forces de l’aire de l’exèrcit dels rojos i comitès de Badalona, Tiana i Mollet.
L’any 1955 les terres dels encontorns són objecte de promotors urbanístics. La planta embotelladora d’aigua, que havia caigut en desús es reconverteix en una sala d’espectacles i restaurant anomenat La Selva del Vallès. Al voltant de la font s’hi feien aplecs de sardanes. Això durà uns quants anys fins que l’edifici novament caigué en desús. La font encara concorreguda per excursionistes, va quedar a l’abandó per manca de manteniment fins que l’any 1985 l’Ajuntament arriba a un acord amb els promotors de la urbanització. Però el projecte de rehabilitació de l’antiga planta i la font no es durà mai a terme. L’any 2009, l’associació de veïns "La Selva del Vallès" iniciaren una actuació per recuperar-la amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’empresa Comercial Jardí, la Diputació de Barcelona i el Consorci del Parc de la Serralada de Marina.
Transcrivim un text publicitari de l’any 1929 publicat a ESPAÑA EN LA MANO. ANUARIO ILUSTRADO DE LA RIQUEZA INDUSTRIAL Y ARTISTICA DE LA NACION, amb imatges de la font i de la planta envasadora de Sant Fost a tocar de la font de la qual encara resten visibles algunes conduccions d’aigua:
“Del Agua Mineral Better dijo un ilustre doctor e insigne bacteriólogo que era “el agua de mesa de los médicos y que sería el bálsamo del porvenir”. Y sus hermosas frases han resultado ciertas, puesto que la beben cuantos médicos la conocen, luego de analizarla y emitir su dictamen más encomiástico. Como que es la única que posee más de trescientos certificados médicos de otros tantos eminentes doctores, que son a su tiempo, los primeros consumidores.
No hay duda que ello constituye su mayor elogio. La explotación como agua de mesa es relativamente reciente; pero su fama es centenaria.
Abundan en nuestro país las aguas limpias, que brotan de caudalosos manantiales. Pero acaso ninguna posea tan excelentes cualidades como la ya famosa Agua Better, que ha merecido, como hemos dicho antes, frases encomiásticas de los más insignes doctores, y las más altas recompensas en cuantas exposiciones ha tomado parte.
El Agua Better, que nace del riquísimo manantial del “Más Llombat”, propiedad de D. Antonio Baliarda, es de una pureza y limpieza no igualadas por otras aguas de las llamadas de mesa. Cuya pureza es conservada antes de ser embotellado este precioso líquido las botellas son lavadas primero con lejías cáusticas a gran presión -3 atmósferas y a 90 grados centígrados de temperatura, y después enjuagadas con agua pura cuatro veces bajando en cada operación la temperatura hasta la normal para evitar la rotura de ellas. Todas estas operaciones las hace una máquina hasta hoy única en España. En esta operación, no solamente se consigue la limpieza más absoluta de la botella, sino que se destruye cualquier microbio o germen que pudiese conducir la botella de la casa de algún enfermo-. Después de estas operaciones, que se hacen en un pabellón a más de quinientos metros de distancia del Manantial, que aseguran llegar las botellas completamente esterilizadas al Manantial, en donde una máquina automática de llenar y capsular forma antes el vacío dentro de la botella, lo que permite poder guardar la botella llena por tiempo indefinido sin que el agua haya perdido ninguna de sus cualidades, lo que no podría ser así sin haber formado el vacío antes de llenar la botella y quedar pues herméticamente tapada; y, siguiendo el etiquetaje, todas estas operaciones se hacen con una rapidez asombrosa y con el grado máximo de higiene, debido a la última palabra de la maquinaria moderna que actualmente se conoce.
Así es como se han reconocido la bondad y excelencia de esta agua, no ya por los que no pueden prescindir de su consumo, sino por los que, sometiéndola a análisis, han tenido que emitirle en forma favorable y adoptarla para su mesa.
El Agua Better contiene, en la proporción debida: bicarbonato cálcico, magnésico, sódico; cloruro sódico, lítico, potásico; sulfato sódico, y ácido silícico, por lo cual es de un paladar agradabilísimo, y eficacísima para las enfermedades del estómago, riñones, diabetes, hígado, y contra la obesidad, etc.
Con tales virtudes, esta agua de San Fausto de Campsentellas es la preferida para cuantos eligen para su mesa los mejores manjares y las aguas minerales más limpias.
El stand en que el propietario del Manantial, Sr. Baliarda, instaló en la Exposición Hotelera celebrada recientemente en Barcelona su producto, fue visitado por nuestro Monarca, a quien le hicieron los honores, con el referido D. Antonio, sus hijos Antonio, Pablo y Luís.
S. M. el Rey y, más tarde, el General Primo de Rivera se interesaron por las excelentes cualidades del Agua Mineral Better, la más rica de las hasta hoy conocidas, y felicitaron al dueño de los frondosos bosques y parques naturales donde se encuentran el Manantial y la fuente que tanto bien ha producido a una gran parte de la humanidad, puesto que son innumerables los que no beben otra agua que la por muchos conceptos recomendable, en cuyas etiquetas campea la palabra Better, signo de calidad y augurio de una marca que pronto ha de dominar el mercado mundial”.
Bibliografia
AMSF (Arxiu Municipal de Sant Fost). Actes dels plens. Expedient Causa General i correspondència 1936-1943.
BALIARDA, Antonio (1929). Agua Mineral Better, insuperable para la mesa. Llibret promocional ,14 pàgines. Sant Fausto de Campsentallas.
PÉREZ GÒMEZ, Xavier (2007). "La repressió republicana i la repressió franquista a Sant Fost (1936-1945)", dins Campsentelles, núm. 10. Centre d’Estudis Santfostencs. Amics de Cabanyes.
RIFÀ, Jaume; ROVIRA, Amadeu; GURRI, Josep (2009). "Les Fonts", dins la col·lecció Fem Memòria. Sant Fost de Campsentelles. Segle XX, núm. 2, pp. 10-13. Edició dels autors.