Fira de les Bruixes
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Nucli urbà de Sant Feliu Sasserra
  Emplaçament
  Nucli urbà de Sant Feliu Sasserra

  Coordenades:

  41.94501
  2.02178
  418916
  4644134
  Número de fitxa
  08212 - 70
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XXI
  Estat de conservació
  Bo
  La bona assistència de públic i el fet que fins a 200 persones s'involucrin en la preparació de la fira, augura un gran futur a la fira com a mínim a curt i mig termini.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Lúdic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La fira de les Bruixes es celebra cada diada de Tots Sants a Sant Feliu Sasserra des de l'any 2000. En aquesta fira es vol recordar diversos processos contra bruixes que van succeir al poble uns quatre segles enrera, essent alhora un homenatge a les dones innocents que van morir a la forca. Cada any la fira s'inicia el dia anterior a Tots Sants, el 31 d'octubre, amb la Festa Bruixa, que consisteix en una petita actuació teatral i cercavila, que serveix per invocar la festa, i un ball. L'endemà, quan s'inicia la fira pròpiament, es comença amb el pregó. Tot seguit es representa, davant del portal romànic de l'església de Sant Feliu, una història de taverna en la que es narra algun fet que té relació directe amb el procés de les bruixes i en la que apareix el personatge de "Tarragó", un "caçabruixes" històric que va intervenir en els processos de bruixes a Sant Feliu als principis del segle XVII. Pels volts del migdia, i a la plaça de l'església, es fan els saraus de les petites bruixes en el que quatre grups, repartits per edats, ballen danses de creació recent ambientades en el món de les bruixes. Tot seguit es balla el Samaniat, on un grup de bruixes fan honors, ballen i s'extasien en honor del mascle cabró. A la tarda es repeteix l'estructura, i es representa la història de taverna i es tornen a ballar tant els saraus com el Samaniat. Entre actuació i actuació es van succeint, durant tot el dia, diverses activitats pel poble com cercaviles o representacions teatrals, que es canvien cada any. A la tarda, i també a la plaça de l'església, es representa el judici, on els caps de la Sotsvegueria del Lluçanès i els homes benestants del poble jutgen a les bruixes que són acusades per "Tarragó", que busca les marques del dimoni en el cos de les acusades. Després d'escoltar els testimonis i haver resolt la sentència es porta en processó a la bruixa condemnada al serrat de les Forques, en un acte conegut com l'escarni públic. Un cop la bruixa condemnada arriba al serrat de les Forques, al capvespre, es procedeix a la execució de la sentència de la bruixa, que inevitablement és penjada a la forca.

  Tot i que les representacions teatrals no pretenen recrear un fet històric exacte, si que es refereixen, en forces ocasions, al procés de 1618, quan Cosme Soler, conegut com "Tarragó" va identificar na Gallifa, na Marquesa Vila i na Montserrat Fàbregas, veïnes de les contrades, com a bruixes. Antigament, cada diada de Tots Sants es feia una fira d'artesania al poble, però any rere any anava decaient l'assistència, fet que va motivar a l'Ajuntament i a diverses entitats locals a canviar el tipus de fira creant l'actual fira de les Bruixes.

  http://www.santfeliusassera.llucanes.net