Dansa del Treure Ball i el Ball Robat
Sant Feliu Sasserra

    Bages
    Nucli urbà de Sant Feliu Sasserra
    Emplaçament
    Nucli urbà de Sant Feliu Sasserra

    Coordenades:

    41.94501
    2.02178
    418916
    4644134
    Número de fitxa
    08212 - 71
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Música i dansa
    Estat de conservació
    Bo
    El bon estat de conservació es deu al fet que es balla diverses vegades l'any amb dansaires de totes les edats i s'ensenya als més petits que la practiquen en els actes de la festa de la gent gran.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La dansa del Treure Ball es balla a la plaça Major per la festa major del poble (el segon diumenge de setembre) i també per la festivitat de Sant Pere Almató (l'últim diumenge d'agost). Els dansaires són dues parelles que representen l'autoritat senyorial. Per la festa Major es balla amb una parella d'adults i amb un nombre indeterminat de parelles de diferents edats per les altres festes. Tot i que no hi ha una vestimenta estipulada, els homes porten barret de copa, camisa clara, pantalons foscos, espardenyes de betes i un ram de flors a la mà dreta. Les senyores es vesteixen amb xal, tot i que a vegades han portat una caputxa, amb faldilla estampada i espardenyes de betes. Els quatre balladors fan diferents evolucions al voltant de la plaça, una part caminada i una altra ballada, repetint-se dues vegades. La dansa del Treure Ball té els mateixos passos que una sardana curta; té trenta-dos compassos que es repeteixen quatre vegades i per tant té un tiratge sencer de cent vint-i-vuit passos. Es dansen trenta-dos passos de passeig i trenta-dos punts de saltat, amb la particularitat que en el compàs setze, el ballador passa el ram per sobre el cap de la donzella. Pel què fa a la música s'hi troben dues classes de melodia, és a dir, dues tirades de setze compassos i cada vuit la melodia es va repetint. Tot seguit es procedeix a ballar el Ball Robat que és un vals-jota també amb repetició. En una primera part ballen només les dues parelles que han dansat el Treure Ball. A la segona part, dos homes del públic prenen les dues balladores a les seves respectives parelles, els quals es veuen obligats a buscar-ne d'altres d'entre el públic per continuar ballant. Això es va repetint mentre hi hagi homes del públic disposats a "robar" les parelles, establint així una llarga cadena fins que s'acaba la peça musical.

    Les imatges s'han extret de la pàgina electrònica: www.santfeliusasserra.net

    El Treure Ball té uns orígens molt antics que es podrien remuntar als drets senyorials medievals en el fet de tenir el privilegi d'iniciar el ball. La dansa del Treure Ball que es balla en l'actualitat a Sant Feliu Sasserra és importada aproximadament l'any 1885 per algun traginer o mercader que l'aprengué del Pirineu. Tant la versió original com la importada estan recollides en el llibre "Folklore del Lluçanès de Josep M. Vilarmau i Cabanes", editat pel Grup de Recerca Folklòrica d'Osona.

    CD, Danses del Lluçanès, Solc. Música i tradició al Lluçanès, 2002 http://www.santfeliusasserra.llucanes.net REIXACH, Roser, Danses vives del Lluçanès dins Caramella, núm 1, 1999