Festa del Roser
Vallbona d'Anoia

    Anoia
    Nucli antic de Vallbona d'Anoia
    299

    Coordenades:

    41.51997
    1.70947
    392321
    4597285
    Número de fitxa
    08292-105
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Núria Cabañas

    La festa del Roser es celebra el dilluns de Pasqua Granada.
    La festa del Roser consisteix en la celebració de dos actes estretament vinculats entre si. Al matí, de marcat caràcter religiós, es fa el traspàs de càrrecs de les Administradores al davant de la porta de casa de cadascuna d'elles per un any. Les Administradores sortints entreguen un ciri, conegut com l'estadal, a les Administradores entrants davant del Mestre de Cerimònies. A continuació la comitiva formada per les quatre Administradores, les dues sortints i les dues entrats, acompanyades dels joves Pabordes, el Mestre de Cerimònies, la comissió de festes i els músics es dirigeixen a l'església per presidir l'Ofici. Un cop finalitzat l'Ofici es fa la processó pels carrers del nucli antic amb la imatge de la Mare de Déu del Roser que porten les dues Roseres (les que entren) i altres noies del poble. Acabada la processó, el Mestre de Cerimònies i els músics acompanyen les Administradores a casa seva.
    A la tarda és dur a terme el Llevant de Taula amb les Roseres i Pabordes. Aquests porten les almorrtaxes amb colònia per ruixar les cases de tot el poble per fer una col·lecta. Després el Mestre de Cerimònies acompanyat dels músics va a buscar les Roseres a casa de les Administradores, ja amb els vestits de gala, i es dirigeixen a la Plaça de l'Església on té lloc el traspàs de càrrecs de Roseres, simbolitzat pel traspàs de la bacina de la Mare de Déu i, seguidament el Ball de la Garlanda de Roseres i Pabordes. La bacina està plena de flors beneïdes pel rector i la gent que vol pot agafar-ne a canvi de donar la voluntat per la cerimònia de l'any vinent.
    Al vespre la festa continua amb un cafè-concert i el Ball de Nit amb orquestra.
    Cada any entren dues Administradores i dues Roseres noves, per torn de veïnatge de les cases del nucli antic, dues cases que durant un any tindran la bacina de la Mare de Déu. Aquestes cases exerceixen el dret de nomenar l'Administradora i la Rosera, normalment és la mestressa de casa la que fa d'Administradora i una filla soltera el de Rosera, però en el cas que no hi hagi qui ho pugui fer, des de la mateixa casa, es demana a altres dones o joves que ocupin el lloc.
    Fins el 1965, la festa l'organitzava la Confraria del Roser, però en desaparèixer, es creà el Consell del Roser, format pel Mestre de Cerimònies, el Regidor de Festes, el rector i dos membres del Consell Parroquial, que junt amb l'ajuntament són els responsables de l'organització.
    El programa de la festa comença el divendres i continua tot el cap de setmana fins el dilluns. S'organitzen diferents actes com el correfoc, la cercavila, la ballada de sardanes, l'actuació dels falcons i tabalers de Vallbona... El dissabte també es celebra la Fira de Botiguers i Artesans i la Mostra d'Entitats de Vallbona.

    Els orígens de la festa no es coneixen però segons unes deixes testamentàries de l'any 1570 donen constància de la devoció a la Verge del Roser a Vallbona d'Anoia.

    JUAN I NEBOT, M.ANTÒNIA.(1995): La festa del Roser a Vallbona d'Anoia.
    Capellades
    SAMUELL, A; ROMÁSN, C; BORÀS, J. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.
    http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat