Gegants
Vallbona d'Anoia

  Anoia
  Carrer Major, 110
  299

  Coordenades:

  41.51997
  1.70947
  392321
  4597285
  Número de fitxa
  08292-106
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1985
  Esteve Martí, Pere Martí, Joan Samuell , Salvador Samuell i Carles Llopis i el senyor Lara
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Lúdic
  Titularitat
  Privada accessible
  Colla Gegantera Dic Duc Fac
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Els gegants de Vallbona d'Anoia el formen una parella que van rebre el nom dels patrons de la població, el Bartomeu i la Roser construïts amb fibra de vidre per Esteve Martí, Pere Martí, Joan Samuell , Salvador Samuell i Carles Llopis, sota el guiatge del senyor Lara. El Bartomeu té una alçada de 4,10 m i un pes d'entre 70 i 85 kg i representa un conseller medieval. Duu un vestit de color verd amb una jaqueta llarga de color marró, una espessa barba negre i un senzill barret de color verd. La Roser, la seva esposa, té una alçada de 4 m i un pes d'entre 70 i 85 kg i porta vestit rosa i blanc es protegeix les espatlles amb una capa de color marró que porta brodada a l'esquena el símbol de la confraria del Roser. Actualment només participen per les Festes del Roser el diumenge de la segona Pasqua.

  Els vestits van ser realitzats per les modistes del mateix poble de Vallbona d'Anoia.

  L'any 1983 un grup de joves del moviment escolta va tenir la idea que el municipi de Vallbona d'Anoia podia disposar d'una parella pròpia de gegants. Després d'assessorar-se per una colla gegantera de Matadepera i amb alguna colla de la comarca de l'Anoia, l'any 1984 van presentar a la Festa del Roser una miniatura del que serien els gegants. Per tal de poder-los construir es van posar a la venda uns títols de propietat per valor de 1.000 pessetes cadascun. La parella de gegants foren estrenats el 15 de juny de l'any 1985 durant la Festa del Roser. La primera sortida dels gegants es va fer a Vallbona d'Anoia i els van acompanyar els seus homòlegs vinguts de Sant Martí de Sesgueioles, Santa Margarida de Montbui, Igualada i Torredembarra, a més dels seus padrins de Cardedeu i Matadepera.

  AAVV. (2004): GUIA DE GEGANTS DE CATALUNYA. Naono. Barcelona. VÁZQUEZ, R. (2016): Els Gegants de l'Anoia. Ed. Els Gegants Som.