Escoles Velles i cases dels mestres
El Papiol

  Baix Llobregat
  Carrer Doctor Trueta, 5, cantonada carrer Pare Remigi del Papiol
  91

  Coordenades:

  41.4362
  2.00699
  417039
  4587657
  Número de fitxa
  08158 - 200
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1969
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU. F54-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament del Papiol, Av. Generalitat, 7-9 | 08754 - El Papiol
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Conjunt d'edificacions que formen part d'un antic recinte educatiu i que envolten un pati central amb arbrat. Els edificis es reparteixen en tres flancs: al nord, un edifici per aules amb grans finestrals, amb coberta a una vessant, al sud dos edificis també amb finestres que formen una "L", ja que estan disposats en angle i, per fi, a l'oest, 5 cases aparellades que constituïen els habitatges destinats als mestres. Totes les construccions estan cobertes amb teules corbes i la base del seu material constructiu és el maó, amb una alternança de maó vist o arrebossat.

  Una part del conjunt està ocupat pel Museu del Papiol, i una altra es destina a ús social, com el de l'esplai Pa amb Tomàquet.

  L'any 1961, essent alcalde Pere Figueres, s'inauguraren les tres primeres aules de tot el grup escolar. Van ser edificades en el lloc conegut com l'era del Pagès, actual rambla de Catalunya, al lloc que va des del xamfrà del carrer del Dr. Trueta fins al carrer del pare Remigi.
  Era de vital importància la seva construcció, ja que aquells anys van ser uns dels més deficients escolarment parlant. Sols hi havia al Papiol un mestre i una mestra, i tampoc hi havia cap escola religiosa o parrroquial o particular, com en anys anteriors havia hagut.
  Per poder construir ràpidament aquestes aules, els papiolencs van haver de sacrificar una gran plaça que hi havia en projecte a la mencionada era (Faura i Casanovas: 1999: 170).

  Faura i Casanovas, E. (1999) L'ahir i l'avui del Papiol. El Papiol: Ajuntament del Papiol. Edit. Efadós.