Escola Sant Martí, dels Hermanos de La Salle o Parroquials
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Mossèn Anselm Coll s/n, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  La Rectoria

  Coordenades:

  41.97038
  1.88091
  407276
  4647093
  Número de fitxa
  08175 - 178
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  BIPCC 02.2
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Privada
  Parròquia de Sant Martí de Puig-reig,
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Es tracta d'un edifici d'estructura massissa format per dos cossos, el que forma la façana i els espais bàsics de gestió i d'accés al primer pis, i la zona d'aules, formada per un cos rectangular amb les aules orientades a migdia i il·luminades per esvelts finestrals. Per totes la façana s'obren grans finestrals en forma d'arc que permeten l'entrada de llum. Els materials utilitzats són la pedra, ben polida, escantonada i col·locada de manera regular sobre un gran sòcol perimetral, el maó en els emmarcaments de portes, finestres i voladissos de les teulades, i la teula àrab en el sostre.

  L'obra es fruit dels anys vint del segle passat, en que el municipi empren importants obres d'infrastructura, com per exemple l'Hospital i a més de l'escola municipal, les dues escoles religioses, la de nens i la de nenes, regentades pels germans de La Salle i les Germanes Dominiques de l'Anunciata. De la mateixa manera que el finançament per a la construcció de l'escola municipal "Alfred Mata" va provenir d'aquest industrial, propietari de la fàbrica i colònia de Cal Casas, les escoles parroquials foren finançades amb aportacions dels Pons.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006 (2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.17.2