Escales de Foquers Tavèrnoles

  Osona
  Els Foquers
  A pocs metres al sud dels Foquers, arran del camí.
  531 m

  Coordenades:

  41.94811
  2.32511
  444062
  4644235
  08275 - 96
  Patrimoni immoble
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  XX
  Regular
  Hi ha alguns esglaons que es mouen.
  Inexistent
  Fàcil
  Estructural
  Privada
  Diversos propietaris
  Virgínia Cepero González

  Les escales de Foquers són part del camí que uneix Folgueroles amb Tavèrnoles. Estan formades per un llarg tram de més de 300 esglaons irregulars de pedra, amb un desnivell de gairebé 50 m.
  El primer tram fins al serrat, és bastant llarg, uns 45 m, amb una gran pendent. Presenta aproximadament 286 esglaons i és el més antic.
  El segon tram és més curt, surt de la casa dels Foquers i baixa fins a la font homònima. Presenta aproximadament 31 esglaons. Fou construït poc temps després que l'anterior, per a facilitar l'accés a la font, al safareig i a la bassa.

  La obra fou iniciativa de l'antic jutge de Pau de Tavèrnoles, Pere Verdaguer, al adonar-se'n de la perillositat de la pendent d'aquest tram del camí de Tavèrnoles a Folgueroles, quan un dia després d'unes intenses pluges, hi va caure el rector de Folgueroles al passar-hi. Fou construïda pels veïns del Xuclà.
  El rector, en agraïment, va convidar a un bon dinar als col·laboradors, una cassola d'arròs en conill que va cuinar la Mercè Codina, la dona d'en Pere Verdaguer.
  Actualment, a les escales de Foquers es celebra anualment la cursa Crono-escales de Foquers, i és un indret molt concorregut pels excursionistes.

  VILÀ SERRABOU, A. (2013). "Racons de la nostra història: Les escales de Foquers". La Rella, núm. 25. Tavèrnoles: Ajuntament de Tavèrnoles, p.7.