Al segle XIII tenim notícies del mas Colomer, i sabem que anterioritat s'havia anomenat Devesa. Aquest mas va estar sota el domini del monestir de Santa Maria de Montserrat almenys als segles XIII i XIV, i probablement abans. El monestir, que posseïa altres béns al terme, tenia el domini del mas amb anterioritat a l'any 1249: una concòrdia firmada aquest any entre el castlà de Guardiola i el prior del monestir ho deixa clar (CAPDEVILA, 1997: 3). En època medieval aquest mas apareix amb el nom llatinitzat de Columbaris. L'any 1315 l'hereu Guillem del mas Colomers amb motiu d'un préstec pactat amb Astruc de Ripoll, jueu de Manresa, dóna com a penyora dues bótes de vi, una tina i un dipòsit per follar el raïm. Sabem que el 1280 la senyoria continuava pertanyent al monestir de Montserrat, igual que altres masos de Guardiola (CAPDEVILA, 2006: 78, 79), i encara continuava sota el seu domini el 1346, quan el prior de Montserrat, mitjançant el seu procurador Berenguer de Supbalcio (de Sobrebalç) li reclama a Guillem de Colomers el pagament de diversos censos que ascendeixen a 500 sous. El 1314 Guillem de Colomers també devia a Pere de Rocha 150 sous en concepte de censos i agrers.
Més endavant, al segle XVI, hi ha notícies sobre el mas Colomer però no queda clar si es refereix a l'actual mas Colomer o al mas Devesa, ja que habitants amb el cognom Devesa van ocupar els dos. Concretament, hi ha documentat com a resident al mas Colomer (que sembla que posteriorment es dirà Devesa) Arnau Davesa, procedent del lloc de Batrot, de França. El seu fill és Joan Davesa, i la filla d'aquest és Marianna, que el 1619 es casa amb Francesc Camprobí, de Salelles (CAPDEVILA, 1997: 8). Durant la Guerra del Francès a Marganell van matar un avi d'aquesta casa.
És difícil precisar quines parts d'aquesta antiga masia es conserven en la construcció actual, ja que aquesta és fruit d'una remodelació o reconstrucció força general que es va fer pels promotors de la urbanització de ca l'Esteve, ja a la segona meitat del segle XX. Tot i això, la casa conserva una inscripció de l'any 1688. Des de fa uns anys pertany a una organització anomenada Institut Gnòstic d'Antropologia