Monument commemoratiu dels Fargas
Sant Salvador de Guardiola

Camí d'accés a Salelles
    Carretera d'Igualada (C-37 z) al km. 90 camí en direcció oest cap a Selelles, uns 200 m.

XXI
    Jordi Piñero Subirana

Monument commemoratiu a la família Fargas, molt estretament vinculada al poble de Salelles. Està situat en una zona enjardinada al costat de la carretera d'accés al poble, prop del cementiri. Consisteix en una estructura de ciment que adopta la forma de tres pilars amb una cavitat central, una forma que recorda una mà amb tres dits aixecats. La part central té unes lletres metàl·liques que proclamen en nom "Fargas" i una placa amb la següent inscripció: "En record del Valentí, el Fèlix i l'Oleguer Fargas Brunet i de totes les nissagues Fargas d'arreu. Salelles, 2003".

La família Fargas vivia a cal Sastre Nestet, de Castellgalí. A mitjan segle XIX els tres fills d'aquella casa, Valentí, Fèlix i Oleguer Fargas Brunet arriben a la parròquia de Salelles, on es fan una casa, treballen terres a parceria i compren a poc a poc algunes peces de terra. A la generació següent, els seus hereus es van quedar amb el patrimoni dels pares i els fills segons fundaren de nou una casa a Salelles mateix, sovint amb l'ajuda dels seus germans i parents, mentre que algunes filles es van emparentar amb els seus cosins. A la tercera generació el procés va ser similar. D'aquesta manera sorgia una nissaga de petits pagesos amb un entramat familiar molt ben travat. Així, de les cases primeres (cal Nestet, cal Fèlix i ca l'Oleguer) n'acabaran sorgint d'altres de noves, totes elles amb el nom de pila de qui les habitava: cal Fèlix de la Mina, cal Quico, cal Ramon, cal Pere, cal Joan, cal Lluís, cal Celdoni, cal Valentí, casa Nova de la Creu i cal Daniel. Algunes d'aquestes cases es troben situades a la parròquia de Salelles, però ja en terme de Manresa. El cas dels Fargas és un exemple de com famílies de petits pagesos, amb l'ajuda d'una estreta xarxa de solidaritats familiars i amb el seu esforç i treball tenaç, s'obren camí en una petita comunitat rural com la que formava la parròquia de Salelles, a la qual la nissaga dels Fargas ha estat estretament vinculada en els darrers 150 anys. L'any 1983 els Fargas van celebrar una primera trobada de persones portadores d'aquest cognom.

Anònim. Els Fargas. Salelles-Manresa (1710-1982). Edició familiar.
    FARGAS MORERA, Fèlix (2012). Salelles, 1000 anys de fets i esforç, treball i creixement de la seva parròquia, p. 108.
    FERRER ALÒS, Llorenç (2001). Tot per a tots. El Celler Cooperatiu de Salelles. 75 anys (1926 - 2001). Celler Cooperatiu de Salelles, Manresa, p. 9-10.