El Peiró/El Pedró Granollers

Vallès Oriental
Camí de Santa Quitèria, 08400-GRANOLLERS
Dins la serra de Llevant entremig de conreus

Coordenades:

41.58692
2.29351
441113
4604155
08096-185
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Bo
Inexistent
Fàcil
Simbòlic
Pública
Ajuntament de Granollers, Plaça de la Porxada, 6, 08400-GRANOLLERS
ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Cilindre fet d'obra que es troba entremig de terres de conreu, dominant la plana agrícola de Palou i al costat del camí de Santa Quitèria, just a la carena. La seva part visible s'eleva aproximadament un metre i deu centímetres i fa uns quaranta centímetres de diàmetre.

Des d'ell s'obté una magnífica vista sobre Palou, creant un magnífic mirador.

La tradició oral diu que en el passat havia sustentat una creu metàl·lica, ja desapareguda. Fins aquest punt els dilluns de Pasqua, la gent de Palou pujava per beneir el terme (ROMERO, 2000). El Pedró està situat dalt de la Serra de Palou. Es tracta d'un cilindre de pedra, damunt del qual una mola se sustenta en el pedestal. Coronava el Pedró una creu, però l'original ha desaparegut. Era tradició ja fa algunes dècades que cada dilluns de Pasqua s'organitzava una processó que partint de l'església de Sant Julià de Palou arribava fins al Pedró, on se celebrava un acte religiós. Sembla que l'origen del Pedró està relacionat amb el fet d'indicar el punt més elevat de l'antic municipi de Palou, a la serra de Palou.http://www.granollers.org/

http://www.granollers.org/. ROMERO, F. Xavier et al. (2000) Turisme naturalista. Granollers: Taller d'Ocupació "la Font". Document mecanografiat.