Clau fiter del coll Llobera
Folgueroles

  Osona
  Coll Llobera – Serrat del Pi
  Emplaçament
  A l’extrem de migdia del serrat del Pi, al coll Llobera i damunt del serrat de les Alzines
  760 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.92311
  2.34941
  446055
  4641444
  Número de fitxa
  08083 - 281
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XXI
  Any
  2002
  Perejaume
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Clau fiter que delimita el terme municipal de Folgueroles per la banda de migdia. Està situat a la banda de migdia del serrat del Pi, al costat d’un corriol i a ponent del Sot Fosc. Es tracta d’un clau metàl·lic de grans dimensions, amb la cabota arrodonida i l’extrem final acabat en punxa per facilitar-ne la seva instal·lació. La part superior de la cabota està gravada amb la inscripció “EL TERME REAL I VERDAGUER DE FOLGUEROLES” i la inicial del punt cardinal on es situa el clau (S). En el lateral de la mateixa cabota hi ha el nom del seu creador, l’artista Perejaume, i l’any 2002. Forma part d’un conjunt de quatre claus instal·lats als extrems del terme municipal de Folgueroles, en commemoració del centenari de la mort del poeta Jacint Verdaguer, fill il·lustre de la població.

  L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Les coordenades són aproximades. Les imatges han estat proporcionades per l’Ajuntament de Folgueroles.

  La instal·lació d’aquests claus forma part d’un seguit d’intervencions artístiques que, sota el nom “De com posar Verdaguer a Folgueroles”, es realitzaren físicament en el paisatge del terme municipal de Folgueroles l’any 2002, de la mà de l’artista Perejaume. Les altres intervencions són la correcció de la llera del torrent de Folgueroles mitjançant la signatura del propi Verdaguer i la lectura de les obres completes del poeta mitjançant setanta lectors disposats en diversos punts del terme municipal.

  “Intervencions artístiques per tot el terme”. La Falguera nº extraordinari, 202, p. 10.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació B.12.

  PEREJAUME (2002). De com posar Verdaguer a Folgueroles. Folgueroles: Casa-Museu Verdaguer, Ajuntament de Folgueroles, Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura.