Clau fiter de la roureda del Cantarell
Folgueroles

  Osona
  Roureda del Cantarell
  Emplaçament
  A l’extrem de llevant de la roureda del Cantarell, tocant al torrent de Sant Martí
  476 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93768
  2.28338
  440593
  4643105
  Número de fitxa
  08083 - 282
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XXI
  Any
  2002
  Perejaume
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Accés
  Fàcil
  Cultural
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Clau fiter que delimita el terme municipal de Folgueroles per la banda de ponent. Està situat a la banda de llevant de la roureda del Cantarell, tocant al torrent de Sant Martí i sota del mas i la granja El Raurell. Es tracta d’un clau metàl·lic de grans dimensions, amb la cabota arrodonida i l’extrem final acabat en punxa per facilitar-ne la seva instal·lació. La part superior de la cabota està gravada amb la inscripció “EL TERME REAL I VERDAGUER DE FOLGUEROLES” i la inicial del punt cardinal on es situa el clau (O). En el lateral de la mateixa cabota hi ha el nom del seu creador, l’artista Perejaume, i l’any 2002. Forma part d’un conjunt de quatre claus instal·lats als extrems del terme municipal de Folgueroles, en commemoració del centenari de la mort del poeta Jacint Verdaguer, fill il·lustre de la població.

  Les imatges han estat proporcionades per l’Ajuntament de Folgueroles. Les coordenades són aproximades.

  La instal·lació d’aquests claus forma part d’un seguit d’intervencions artístiques que, sota el nom “De com posar Verdaguer a Folgueroles”, es realitzaren físicament en el paisatge del terme municipal de Folgueroles l’any 2002, de la mà de l’artista Perejaume. Les altres intervencions són la correcció de la llera del torrent de Folgueroles mitjançant la signatura del propi Verdaguer i la lectura de les obres completes del poeta mitjançant setanta lectors disposats en diversos punts del terme municipal.

  “Intervencions artístiques per tot el terme”. La Falguera nº extraordinari, 202, p. 10.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació B.12.

  PEREJAUME (2002). De com posar Verdaguer a Folgueroles. Folgueroles: Casa-Museu Verdaguer, Ajuntament de Folgueroles, Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura.