Cementiri Vell dels Seguers Els Prats de Rei

Anoia
Nucli dels Seguers
Al costat de l'església de Sant Pere i Sant Feliu dels Seguers
626

Coordenades:

41.72504
1.58561
382359
4620215
08170-61
Patrimoni immoble
Conjunt arquitectònic
Medieval
Modern
Contemporani
XI-XXI
Dolent
Està en desús i li manca manteniment
Física
Restringit
Sense ús
Privada
Bisbat de Vic. Carrer del Cloquer, 5 (08500 Vic)
Jordina Sales Carbonell

El denominat Cementiri Vell de Seguers, avui en desús, es troba adossat a la part posterior i a la paret lateral est de l'església de Sant Pere i San Feliu dels Seguers, al nucli de cases homònim. El recinte, de planta hemi-trapezoïdal irregular i d'una superfície d'uns 400 m2, està delimitat per una tàpia feta de carreus, amb un accés des de l'oest mitjançant una reixa molt moderna i un segon accés per l'oest (avui no practicable) tancat per una reixa coronada per una petita creu. El primer dels accessos porta la data 1829 inscrita a la dovella de l'arc rebaixat.
Les tombes que es conserven son a terra i una d'elles correspon a Josep Ribalta Morera, primer rector de la parròquia de Sant Pere i Sant Feliu un cop aquesta església va recuperar les seves funcions parroquials a finals del segle XIX.

Durant l'Edat Mitjana i fins ben entrat el segle XIX, els cementiris s'ubicaven al costat de les esglésies, i hom rebia sepultura al costat de l'església on havia estat batejat. A partir del s. XIX, però, amb el creixement dels pobles i ciutats i la implantació de nous hàbits higiènics públics, poc a poc s'anaren traslladant els cementiris a les afores dels nuclis urbans. Així, aquest cementiri va ser clausurat abans de l'any 1932, quan es va inaugurar el cementiri actual ubicat a les afores del poble dels Seguers.
En el subsòl del Cementiri Vell hi ha d'haver el cementiri medieval dels segles XI-XIV (que en la documentació de l'època apareix referenciat amb el terme 'sagrera'), quan l'església de Seguers havia estat parròquia per primera vegada. Al seu torn, aquest cementiri medieval substituiria a una necròpolis més primitiva excavada a la roca que es localitza a tan sols 80 m de distància.