Catequística Tiana

Maresme
Avinguda Joan Garí, 10

Coordenades:

41.48503
2.26733
438835
4592861
08282-85
Patrimoni immoble
Edifici
Eclecticisme
Popular
XX
Ramon Maria Riudor Capella
Regular
Façana i espais interiors sense haver estat restaurats. Pas del temps.
Inexistent
IPA 9217
Obert
Religiós
Privada
8831710DF3983B
Àlvar Sáez Puig

Edifici civil; es tracta d'una construcció que ha patit notables transformacions malmetent la seva estructura original. Parlem d'una nau coberta per una teulada a dos vessants, i a la qual, lateralment, se l'hi ha afegit un annex posterior. La composició de la façana ha estat totalment modificada: els finestrals originals s'han encegat, i just al bell mig s'ha construït una cabina feta de totxanes, destinada a projeccions de cinema, i a la qual s'accedeix per una escala exterior, que distorsiona totalment el conjunt. Crida l'atenció l'ús del maó i la maçoneria a la part inferior, així com els coronaments escalonats de la part superior. Originalment presentava totes les obertures amb arcs escarsers.

També és un lloc de recollida d'aliments i roba per als necessitats.

"Ballús, Canals, Nolis, Sardà, Rabassa, Gel, Sala, Figueras, Campoy, Aromí, Baños, Batlle, Borràs, Cuní, Galceran, Garreta, Liñan, Llimona, Llobet, Marsa, Puig, Rigalós, Salvatierra, Sola o Vilaseca són cognoms que, segons explica en Francesc Granell, van lligats a un dels edificis més significatius de Tiana. En l'article publicat al Programa de festa major del 1987, en Francesc Granell explica com des de la Parròquia i amb la voluntat de molts, es va posar en marxa un projecte com la Catequística, que va servir d'escola quan les Monges encara no s'havien adaptat a la nova escola, i que va saber adaptar-se als canvis que la història va escriure al nostre municipi. Acabada la Segona Guerra Mundial gent com Feliu Reixach, Antoni Cussó, Robert Campos i els seminaristes Lladós i Matas, van empènyer als altres tianencs a donar vida a la Catequística omplint-la d'activitats ben diverses: catequesi, teatre, cinema, festes infantils, cercles d'estudi, campionats de ping-pong, partits de futbol fins i tot van començar a publicar la revista Tiana (1953-1964). Amb el rector Ramon Mariné al capdavant de la parròquia de Tiana (1962-69) la Catequística va començar a perdre la força cultural que l'havia caracteritzada (a causa també del context històric que s'anava vivint). Malgrat això encara s'hi feien Jocs Florals o l'Escola d'Adults. Molts tianencs recorden encara concerts de cantautors, partits de bàsquet o les trobades de l'Agrupament Escolta."

Granell, Francesc, "La catequística i la Tiana de la postguerra", Festa Major de Tiana, Ajuntament de Tiana, 1987, pàg. 33