Caselles Casserres

  Berguedà
  Clot de les Barraques
  Abans de Ripés, camí que travessa el Torrent de l'Àlber, deixant a mà esquerra Cal Xoriguer.
  598

  Coordenades:

  42.00753
  1.81399
  401788
  4651293
  08049-128
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVIII
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A01000058
  Jordi Montlló Bolart

  Masia fonamentada directament damunt la roca natural de planta rectangular. Consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teules àrabs a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-est. Els paraments són de maçoneria rejuntats amb morter i carreus escairats a les cantoneres.
  De la façana principal destaca el portal d'entrada amb arc escarser de pedra i la finestra del seu damunt amb la llinda, l'ampit i els brancals de pedra. De la resta de façanes destaca en cadascuna d'elles una finestra amb llinda, brancals i ampits amb motllura.
  Adossat al lateral hi ha dos coberts de pedra emprats com a garatge i magatzem. Més enllà, aïllats hi ha un cobert amb estructura de fusta, parets de pedra i teula àrab. El porxo cobert té una estructura de formigó, però parets de pedra i coberta de teula.
  L'interior té una distribució clàssica de tres crugies amb l'escala d'accés a la primera planta a mà dreta que dóna directament a la sala de presentació, que conserva el gerrer.
  La façana principal conserva les marques de les diferents ampliacions de la casa fins aconseguir l'aspecte actual. La part més antiga seria una casa d'un cós amb planta baixa i pis (no sabem si primer fou només de planta baixa de construcció humil). En aquesta primera fase ja tindria les cantoneres amb carreus escairats. Una segona fase s'ampliaria amb dos cossos laterals i potser un sota cobert. Finalment, en una tercera fase s'aixecaria l'alçat de la casa.

  A l'interior es conserva la boca d'un forn de pa. A 100 metres en direcció sud-oest hi ha les marques d'un antic forn d'oli de ginebra. També conserva un pou per regar els camps.
  També es coneix amb el nom de Caselletes.

  Els besavis de l'actual propietari van comprar la propietat a un tal Jaume Caselles, d'on li ve el nom a la casa.
  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Casa Lletes".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).