Casanova de la Fàbrega Casserres

  Berguedà
  Clot de les barraques
  Accés per la Ctra. De Casserres a l'Espunyola després del complex esportiu.
  651

  Coordenades:

  42.01071
  1.823
  402539
  4651635
  08049-127
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVI
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  08048A00800015
  Jordi Montlló Bolart

  Masia fonamentada directament sobre la roca natural que consta de planta baixa i dos pisos. És de planta rectangular amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a migdia. Els paraments són de maçoneria, pedra vista rejuntada amb morter, a la planta baixa i de tàpia a les plantes superiors, amb les cantoneres de carreus escairats. El barri està clos per un mur d'uns dos metres d'alçada mitja amb un portal de llinda recta, de fusta i teuladeta a una sola vessant, amb teules àrabs. La façana principal té una disposició asimètrica en les seves obertures, de la que destaca el portal adovellat de punt rodó i la finestra del damunt amb llinda recta de pedra amb una motllura d'arc conopial. La resta de les obertures combinen les llindes de fusta amb les de pedra.
  Es troba situada en un lloc amb gran visibilitat, envoltada de camps de conreu i només s'ha ampliat per la façana posterior, aprofitant els coberts antics, la qual cosa hi dóna una fisonomia pròpia, molt equilibrada arquitectònicament, que només trenca un petit volum adossat a la façana occidental.
  A l'interior manté l'estructura clàssica dels tres cossos, amb la planta baixa destinada a les estances de productivitat (bestiar, eines, etc). L'escala (de pedra) està a mà dreta i dóna accés a la sala de presentació, que distribueix l'accés a la cuina i resta d'estances. El sota cobert era una zona d'emmagatzematge d'aliments.

  Fou reformada l'any 1998. A la teulada, les bigues originals de fusta foren substituïdes per formigó i les parets són en la base de pedra vista amb juntes de morter i les parts que hi ha maó s'ha arrebossat.

  La Fàbrega és una altra masia de la zona que sembla que seria l'originaria d'aquesta altra, i, per tant, més antiga. Forma part d'una gran propietat que s'ha anat disgregant en petites parcel·les, a diferència d'altres zones de Casserres.
  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Casa Nova".

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).