Casa Francisco Nogué Sant Hipòlit de Voltregà

Osona
Carrer dels Marquesos de Palmerola, 53
A la part central del segon tram del carrer dels Marquesos de Palmerola
525m

Coordenades:

42.01533
2.23955
437036
4651758
08215-51
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. Cad.: 7120423DG3572S
Adriana Geladó Prat

Edifici entre mitgeres de planta rectangular, amb pati posterior. Presenta una coberta de teula aràb de dos vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un ràfec ceràmic sostingut amb una solera de llates i bigues de fusta.Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars i amb els emmarcaments arrebossats i pintats amb el mateix revestiment que cobreix la resta del parament, exceptuant la galeria del pis superior. La planta baixa ha estat reformada i presenta una finestra simple i un portal d'accés a l'interior. Al primer pis hi ha una altra finestra simple i una finestra balconera protegida amb una barana de ferro treballat. Aquesta barana s'assenta damunt d'una cornisa motllurada que recorre la divisòria amb el pis inferior. Alhora, aquesta cornisa es repeteix en la divisòria entre els pisos superiors. La segona planta està ocupada per una galeria oberta a l'exterior mitjançant dos grans arcs rebaixats, amb les impostes motllurades i protegits amb baranes de ferro. L'espai interior d'aquesta galeria està cobert amb la prolongació del ràfec de la façana, tot i que emblanquinat. La façana presenta un revestiment arrebossat i pintat de color gris, amb un sòcol d'aplacat de pedra a la planta baixa.

Altres noms relacionats amb l'edifici: ca l'Estudiant.

La casa era coneguda amb el sobrenom de ca l'Estudiant en referència a Pere Margenet, el qual estudiava per a capellà (tot i que al final va deixar els estudis per casar-se) pels voltants del segle XIX. Posteriorment, des del primer terç del segle XX i durant força temps, fou una botiga de comestibles i també un establiment on servien menjars. En els darrers temps, a l'edifici hi havia una floristeria regentada per les rebesnétes del sr. Margenet, que va tancar a principis del segle XXI.

ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 57.
SERVEIS TÈCNICS MUNICIPALS (2019). "Catàleg de béns a protegir". Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. Document per a l'aprovació definitiva, setembre 2019. Codi identificador: 07.09.EA.