Can Parxet Tiana

Maresme
Carrer Mates amb Riera d'en Font
Davant de Can Parxet

Coordenades:

41.47407
2.27351
439341
4591640
08282-111
Patrimoni immoble
Jaciment arqueològic
Neolític
Dolent
Parcialment destruït
Legal
BCIL (Fitxa I CPAA) 17/07/2002 Nivell B
CCAA 1224
Fàcil
Residencial
Privada
9418701DF39D
Àlvar Sáez Puig

Jaciment documentat a partir de la troballa d'un forn excavat a l'argila del qual es podien observar part de la cambra de cocció i de la graella. Malgrat que en diverses ocasions s'ha propostat la seva datació a època romana, la manca de materials mobles associats a aquesta estructura impedeix confirmar-ho. Aquest forn fou destruït quan s'urbanitzà la zona. Actualment es trobaria sota mateix del vial del carrer.
Durant la revisó de la Carta Arqueològica del 2008 es va registrar un altre forn excavat en la mateixa argila, al carrer de la Riera d'en Font, del qual encara es pot observar gran part de la cambra de cocció amb una columna de pedres de suport al centre. El trobem seccionat a l'esquerra del camí que baixa cap el torrent dels Grills, en greu perill de destrucció per les aigues de pluja. El seu estat de conservació, els elements que se'n veuen i la manca d'element associats no permeten precisar-ne la cronologia.
La poca distància entre aquests forns i altres documentats a la Bòbila d'en Jordana, a 300 m. d'aquí, a més de la pròpia existència de la bòbila en un passat recent, fan pensar en una àrea dedicada a l'explotació de les argiles dels terrenys i a la cocció de peces ceràmiques de manera intensiva, des de l'antiguitat.

Lloc o centre de producció i explotació ceramista. L'any 1990 es va fer una prospecció, intervenció d'urgència.

Cronologia desconeguda.

Carreras, N.; Gurri, E.; Palet, J. M. (1990): Memòria-estudi del patrimoni arqueològic afectat pel segon cinturó (Tram Trinitat- Montgat). Mem. núm. 241. Ajuntament de Tiana (2002). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Tiana. Vol. 3. Tiana.