Can Muntanyola
Granollers

    Vallès Oriental
    Polígon industrial Palou Nord. Camí de can Muntanyola, 10
    124

    Coordenades:

    41.593887578253
    2.2816206085873
    440129
    4604937
    Número de fitxa
    08096 - 86
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Gòtic
    Modern
    Renaixement
    Segle
    XVI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Recentment restaurada
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. E-17. Protecció de tipus V: Conjunts rurals.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 29002
    Accés
    Fàcil
    Científic/Cultural
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Granollers
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Masia de dimensions mitjanes que exteriorment ha conservat la tipologia constructiva originària, en especial tres finestrals amb decoració gòtico-renaixentista. Actualment es troba integrada dins el campus universitari, enmig d’una zona industrial.

    És una edificació de planta rectangular que consta de planta baixa i pis. La coberta és de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana i acabada mitjançant una senzilla imbricació de teula. La façana principal, orientada a migdia, està composada segons tres eixos no del tot simètrics. El central és remarcat amb una portalada de dovelles de pedra i arc de mig punt i, al seu damunt, amb una singular finestra renaixentista. A la part superior aquesta finestra presenta un mainell o trencallums, i està protegida per un guardapols decorat sobre del qual hi ha un escut. El guardapols arrenca de sengles relleus amb figures humanes que tenen unes dates inscrites. Els brancals i la llinda són decorats també amb motllures. Les finestres laterals, d’estil gòtico-renaixentista, també són remarcables.  Són rematades amb arcs conopials i decorats amb traceria lobulada.

    La resta d’aquest cos pràcticament no té obertures, i les que hi ha són senzilles o bé remodelades. L’any 2002 al costat de ponent la masia tenia un cos adossat, probablement del segle XIX. També conservava una era de rajola de grans dimensions i un pou. Recentment, aquests elements han estat eliminats i, al seu lloc, s’hi ha aixecat un edifici universitari pràcticament adossat a la masia.

    Als relleus laterals del finestral central hi ha inscrites les dates 1329 (esquerra) i [1529] (dreta).

    Abans en el portal adovellat hi havia un escut, ara situat a can Bassa. Segons sembla, de la façana de la casa en sortia un arc que anava a la casa del davant.

    Per la tipologia dels finestrals gòtico-renaixentistes, la construcció que s’ha conservat podria correspondre als segles XVI-XVII. Les dates inscrites al finestral central (1329 o 1529) tal vegada cal atribuir-les a algun fet relatiu a la família que n’era propietària. Segons els antics masovers, la casa havia estat propietat dels Junyent, que als segles XVI-XVII eren la nissaga més destacada de Palou, propietaris de la Torre de les Aigües i de l’actual masia del Junyent. Sembla ser que, més endavant, can Muntanyola va estar vinculada a un grup de religioses.

    Al segle XX la masia era habitada per masovers. Fins els volts de l’any 2000 encara mantenia la seva funció agropecuària i conservava íntegrament les seves dependències. Amb posterioritat s’hi ha aixecat un edifici vinculat a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

    Aquesta masia dona nom a un barri que estava travessat per un camí ramader, anomenat de can Muntanyola. Avui el camí ha desaparegut. El barri està situat entre el Camí Ral i la Riera, al final d'allò que abans eren hortes. Estava format per les cases de can Muntanyola, can Calau, can Clec, can Pere de l'Escaleta, can Rodons, can Tamba, can Matet i can Feló (GARCIA-PEY, 1990).

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.

    PATRIMONI (1985) Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.