Can Malla
Granollers

    Vallès Oriental
    Masia de can Malla. Palou, Camí Ral
    Emplaçament
    Al sud de la zona de Palou, Caretera C-35, al km. 31,5, en una rotonda, a la cruïlla amb el Camí Ral.
    106

    Coordenades:

    41.57623
    2.27807
    439816
    4602979
    Número de fitxa
    08096 - 277
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Ibèric
    Romà
    Segle
    IIaC-VdC
    Estat de conservació
    Regular
    Estat de conservació del jaciment desconegut. Restes afectades per la construcció d'estructures.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Àrea arqueològica núm. 71. Protecció de tipus VIII: Àrees arqueològiques.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    CCAA 1934
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    002033500DG30D0000JH
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    El mes d'octubre de 1961 van aparèixer dues sitges d’època romana republicana al costat de la casa de can Malla. Segons Emili Ramon, les sitges aparegueren al construir les estructures que es troben entre la casa i el camí Ral (INVENTARI, 1997). El material d'aquestes sitges estava composat per fragments de ceràmica campaniana A i B, ceràmica grisa de la costa catalana, una tapadora de tradició ibèrica, ceràmica de cuina reduïda romana, àmfora romana, ceràmica ibèrica decorada amb semicercles vermells, fragments de "kalathoi" i "tegulae". No va aparèixer cap mur. Així mateix, en fer-se reparacions a la carretera de Montmeló, que passa davant de la casa, van aparèixer restes d'una pàtera de ceràmica campaniana i un pes de teler (ESTRADA, 1993). També han aparegut restes d'un ganivet afalcatat de ferro (VILA, 2001).

    El jaciment va ser documentat per l’arqueòleg Josep Estrada el dia 11 d'octubre de 1961 (INVENTARI, 1997). Es troba en una zona agrícola d’immillorables condicions, al costat del camí Ral, que deriva de l’antiga via romana d'Auso a Barcino. Actualment no s'observen restes als camps del voltant de la masia. Molt probablement es tracta d’una vil·la romana originada en època republicana.

    A. A. M. G. (s.d.) Llistat del Pla d'Arqueologia Urbana de Granollers, Granollers, Àrea d'Arqueologia del Museu de Granollers.

    BARBERÀ, J.; PASCUAL, R. (1963) "Resultados de una prospección en la estación preromana de la Font de Bril, en Santa Eulalia de Ronçana (Barcelona)", Ampurias, Vol. XXV, pp. 343-344, Barcelona, Instituto de Prehistoria y Arqueologia, Diputación de Barcelona.

    ESTRADA GARRIGA, Josep (1969) Vias y poblamiento en el territorio del Area Metropolitana de Barcelona, (Cuaderno de edición limitada para uso interno). Comisión de Urbanismo de Barcelona, Barcelona, Ajuntament de Barcelona.

    ESTRADA I GARRIGA, Josep (1993) Granollers a l'antiguitat, Granollers, Tarafa, Editora de Publicacions, S.L.

    ESTRADA I GARRIGA, Josep; VILLARONGA, Leandre (1967) La monetal y el hallazgo de Cánoves (Barcelona), Barcelona, Separata de la revista Ampurias, Vol. XXVIII, Instituto de Prehistoria y Arqueologia, Diputación de Barcelona.

    INVENTARI (1997) Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Carta Arqueològica. Vallès Oriental. Granollers, Barcelona, Generalitat de Catalunya, exemplar mecanografiat, actualització 1997.

    VILA BONAMUSA, Lluís (2001) ) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Patrimoni aqueològic. Granollers. Document administratiu.