Can Gili
Granollers

  Vallès Oriental
  Camí de Lliçà s/n, 08400-GRANOLLERS
  Emplaçament
  A la Serra de Ponent, a tocar el Camí de Lliçà, sobre l'estació del tren del Nord

  Coordenades:

  41.61331
  2.27541
  439629
  4607097
  Número de fitxa
  08096 - 258
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  La casa ha estat enderrocada i totalment refeta, conservant algun element testimonial.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Granollers, Plaça de la Porxada, 6, 08400-GRANOLLERS
  Autoria de la fitxa
  ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

  Masia que es troba al peu de la Serra de Ponent, al costat del torrent del mateix nom i al camí de Lliça. L'edifici, de planta basilical, ha estat totalment reformat en el seu interior, però ha conservat l'aspecte general d'una masia. Al mateix temps s'han conservat alguns elements puntuals com una finestra quadrada de pedra amb un ressalt perimetral fet en els mateixos carreus que emmarquen el buit. La resta de vanos són refets.

  Una masovera de la casa, coneguda com la Gília, fou tot un personatge. De nom propi, Maria Rius Viola, dona molt decidida i amb gran empenta, va adquirir autèntica popularitat. Començà per vendre bestiar de corral davant de can Perejaume l'any 1909. En una ocasió tenia oques que no podia vendre i enrabiada es digué que en no poder-les vendre les mataria. Va fer-ho, i les va vendre després. Amb això, s'adonà que segurament li resultaria millor despatxar-les mortes que vives. Amb el temps se li féu petit el mercat de Granollers i, deixà la seva filla de dotze anys a cura de la parada. La nena s'havia d'enfilar en un caixó per atendre-la, mentre que ella anava per mercats de Girona, Verges, Torroella de Montgrí, etc. Arreu coneixien aquesta mestressa decidida i enèrgica de Granollers que fumava caliquenyos, jugava a les cartes, parlava com qualsevol comerciant i imposava les seves maneres. Dels divuit fills que va tenir n'hi van sobreviure set, gent que arreu se'ls ha conegut com els de ca la Gília (GARCIA PEY, 1990).

  GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.