Can Gili Granollers

Vallès Oriental
Camí de Lliçà s/n, 08400-GRANOLLERS
A la Serra de Ponent, a tocar el Camí de Lliçà, sobre l'estació del tren del Nord

Coordenades:

41.61331
2.27541
439629
4607097
08096-258
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XX
Regular
La casa ha estat enderrocada i totalment refeta, conservant algun element testimonial.
Inexistent
Fàcil
Científic
Pública
Ajuntament de Granollers, Plaça de la Porxada, 6, 08400-GRANOLLERS
ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo

Masia que es troba al peu de la Serra de Ponent, al costat del torrent del mateix nom i al camí de Lliça. L'edifici, de planta basilical, ha estat totalment reformat en el seu interior, però ha conservat l'aspecte general d'una masia. Al mateix temps s'han conservat alguns elements puntuals com una finestra quadrada de pedra amb un ressalt perimetral fet en els mateixos carreus que emmarquen el buit. La resta de vanos són refets.

Una masovera de la casa, coneguda com la Gília, fou tot un personatge. De nom propi, Maria Rius Viola, dona molt decidida i amb gran empenta, va adquirir autèntica popularitat. Començà per vendre bestiar de corral davant de can Perejaume l'any 1909. En una ocasió tenia oques que no podia vendre i enrabiada es digué que en no poder-les vendre les mataria. Va fer-ho, i les va vendre després. Amb això, s'adonà que segurament li resultaria millor despatxar-les mortes que vives. Amb el temps se li féu petit el mercat de Granollers i, deixà la seva filla de dotze anys a cura de la parada. La nena s'havia d'enfilar en un caixó per atendre-la, mentre que ella anava per mercats de Girona, Verges, Torroella de Montgrí, etc. Arreu coneixien aquesta mestressa decidida i enèrgica de Granollers que fumava caliquenyos, jugava a les cartes, parlava com qualsevol comerciant i imposava les seves maneres. Dels divuit fills que va tenir n'hi van sobreviure set, gent que arreu se'ls ha conegut com els de ca la Gília (GARCIA PEY, 1990).

GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers.