Can Ferran
Granollers

    Vallès Oriental
    Sector oest del terme municipal (Serra de Ponent). Polígon industrial de Coll de la Manya. Camí de can Ferran, s/n
    Emplaçament
    Al polígon industrial de Coll de la Manya, carrer de Copèrnic, al sector sud. Junt al Bosc de Can Ferran
    157

    Coordenades:

    41.588128265457
    2.2642559669105
    438676
    4604310
    Número de fitxa
    08096 - 320
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Regular
    Estructuralment bé. En estat d'abandonament
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Productiu
    Titularitat
    Privada
    8545705DG3084N0001RY
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Casa de pagès o petita masia que ha conservat força íntegrament la tipologia constructiva originària. Es troba aïllada al sud d'un polígon industrial i junt a un bosquet que té el mateix nom que la casa.

    L'edificació segueix el tipus de masia basilical, de planta rectangular, amb planta baixa, pis i golfes. La façana principal, encarada vers migdia, s'estructura en base a tres eixos d'obertures que són irregulars, amb finestres de proporció vertical. El cos central més elevat de la planta basilical queda marcat tan sols al costat dret. Les finestres són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, i amb uns ampits sortints. Són, però, de factura força recent. El portal, situat a l'eix central, és d'arc de punt rodó, amb les dovelles de totxo. La façana és plana i arrebossada amb ciment. Al costat de la casa hi ha diferents cossos annexos de totxo de construcció força recent. Una mica separat es conserva un pou.

    Foto 2: Autor Pere Cornellas.

    Entorn de la casa s'hi ha recollit material arqueològic, molt escadusser, d'època romana, cosa que podria indicar que en aquest lloc ja hi havia un assentament previ en forma de vil·la romana. 

    Per la seva tipologia, la construcció actual podria ser obra majoritàriament del segle XIX. De la història de la casa en coneixem algunes notícies disperses. Al segle XIX hi vivia la família Tintó. Un avantpassat d'aquesta família el van matar els carlins i el van enterrar sota una figuera que es troba a poca distància. Segons el mateix informant, membres d'una partida carlina van arribar a la masia, on van matar aquest home, però sembla ser que uns gossos van salvar la resta de la família (Informació oral de Claudi Tor, gener de 2002). Així mateix, l'autor García-Pey (1990) recull una corranda que fa al·lusió a aquesta casa. Deia així: "A Can Riera pica l'aigüera/a can Bonastre pica la pasta/a Can Climent avisa el sometent/a Can Gener mira si ve/ a Can Ferran ja l'aturaran" (GARCIA-PEY, 1990).

    GARCIA-PEY, Enric (1990) Recull onomàstic de Granollers: Motius, topònims, nomenclatura, Estudis de Granollers i del Vallès Oriental, Núm. 3, Granollers, Ajuntament de Granollers

    ROMERO, F. Xavier et al. (2000) Turisme naturalista. Granollers: Taller d'Ocupació "la Font". Document mecanografiat. Informació oral de Claudi Tor (gener, 2002).