Camp de Devesa Oristà

Osona
Sector central del terme municipal
A 1400 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 10'000

Coordenades:

41.94394
2.06564
422550
4643974
08151-94
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Dolent
Algunes parts de la teulada estan en mal estat i els murs de càrrega presenten algunes esquerdes.
Legal
Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
Fàcil
Sense ús
Privada
Casa Terradellas S.A. Ctra. Puigcerdà, km.70. 08503. Gurb
Jordi Compte i Marta Homs

Camp de Devesa és una masia situada en una esplanada travessada per la riera Gavarresa i delimitada a l'oest pels cingles de Camp de Devesa, a mig camí entre els nuclis urbans d'Oristà, al sud, i la Torre d'Oristà, al nord-oest.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal format per tres cossos ampliats en paral·lel i diverses estructures adossades a l'est i al nord. El volum principal, de planta baixa i primer pis, està construït amb murs de càrrega de maçoneria de pedra amb morter, parcialment arrebossats, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, mostra els tres cossos que formen l'habitatge clarament diferenciats. En el cos de la dreta, una mica més estret, s'observa un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta i unes escales laterals que condueixen a la pallissa a la planta baixa. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb brancals i ampit de pedra i llinda de fusta.
La façana est està dominada per una petita pallissa de dos nivells, bastida en el tram inferior amb murs de maçoneria de pedra i en el superior amb obra.
La façana nord presenta les restes d'una estructura adossada a la part esquerra. A la resta s'observen dues finestres emmarcades amb pedra treballada a la planta baixa u tres reformades al primer pis.
La façana oest té dues petites obertures a la planta baixa, i dues obertures al primer pis, una finestra emmarcada amb maó i una porta emmarcada amb maó que dóna accés directe al primer pis a través d'unes escales de pedra.

Camp de Devesa es troba documentada en la relació de masies de la parròquia de Sant Andreu d'Oristà feta a mitjans del segle XIX. L'edificació actual data probablement de principis del segle XIX.

ORDEIG, Ramon (1974). "La Parròquia de Sant Andreu d´Oristà". Ausa, vol. 7, núm. 79. 1974.