Claperons Oristà

Osona
Sector central del terme municipal
A 200 metres per pista forestal de la carretera B-433, punt quilomètric 7'900

Coordenades:

41.93613
2.07848
423605
4643095
08151-93
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Dolent
L'edifici es troba en runes. Conserva els murs de càrrega amb una altura mitjana pròxima als dos metres, amb punts on arriben als quatre metres, tot i que coberts d'heura.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 003A00013
Jordi Compte i Marta Homs

Claperons és una antiga masia, actualment en runes, situada a l'est del nucli d'Oristà i a l'oest del Verdaguer, en una zona elevada ocupada per feixes.
Es tracta d'una masia de petites dimensions enrunada, formada originalment per un volum principal i diverses estructures agropecuàries adossades. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra lligada amb morter i presenta carreus treballats delimitant les cantonades.
De l'edifici se n'ha conservat parts dels murs de càrrega, parcialment coberts d'heura, amb una altura mitjana pròxima als dos metres tot i que a les cantonades sud i est arriben als quatre metres. S'observa també l'existència de dues estructures adossades, una al sud, molt enrunada i una a l'oest, on es conserva una porta emmarcada amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta.

Tot i no tenir constància documental de Claperons, es pot considerar, per tipologia constructiva, que probablement fou bastida al llarg del segle XVIII.