Cal Sargantana Casserres

  Berguedà
  Canudes, al nord-est del terme municipal
  A prop de Barbats
  515

  Coordenades:

  42.00097
  1.82607
  402779
  4650550
  08049-109
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  XVIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Social
  Privada
  08048A00600027
  Jordi Montlló Bolart

  Masia de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos, originalment feta de maçoneria de pedra amb sorra i que, com a conseqüència de la reforma total del 1992, es va rejuntar amb morter. La coberta és de teules àrabs a dues aigües amb el carener perpendicular a la façana original, lleugerament orientada al sud-est. Conserva en part l'estructura de fusta, afegint el formigó. A la façana nord s'hi afegí un cos amb una terrassa a sobre i garatge a la planta baixa.
  La façana principal s'estructura simètricament a partir d'un eix de verticalitat que separa dues meitats iguals. En planta baixa la porta d'accés i dues petites obertures tipus espitlleres; a la planta primera tres finestres i a la planta segona amb una galeria central de tres arcades amb balconada i dues finestres laterals. Totes les llindes de porta i finestres són amb rajols.

  Actualment és una casa de turisme rural

  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
  Catalunya l'any 1923, amb el nom de "Cal Sargantana".
  Antigament, aquesta masoveria estava feta de tàpia, però quan es va reformar, es va remuntar amb pedra vista tal i com s'observa en l'actualitat. També ens va informar el seu propietari que hi havia fogaina i forn de pa, ambdós desapareguts. La darrera reforma fou l'any 2002.

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).