Cal Nonis de Lavit Torrelavit

Alt Penedès
Carrer del Molí, 58
209 m.

Coordenades:

41.44684
1.72908
393838
4589142
08287-11
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Noucentisme
XX
1916
Regular
La planta baixa està força transformada a nivell exterior, i l'interior de l'immoble està totalment reformat.
Legal
Text Refós Normes Urbanístiques de les Normes Subsidiàries (set. 2005)
Sí, IPA, n. 4891
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cadastral: 3892301CF9839S0001MW
Oriol Vilanova

Edifici de planta rectangular amb planta baixa i pis, i teulada plana. La façana, allargassada horitzontalment, presenta una disposició simètrica de les obertures i una decoració amb motius geomètrics que predominen sobre algunes ornamentacions vegetals, propis del llenguatge estètic de la transició del modernisme al noucentisme. A la planta baixa, la façana de Cal Nonis de Lavit ha estat força transformada respecte el seu aspecte original, a jutjar per les portes i finestres, totes rectangulars i quadrades, sense marc ni ornaments. L'immoble té, així, dues portes d'accés, que flanquegen una única finestra situada al centre. Més interessants són les obertures del primer pis. Disposades simètricament a sobre de les obertures de la planta baixa hi ha tres portes, cadascuna de les quals s'obre a un balcó individual amb barana de ferro forjat. A cada costat d'aquestes portes hi ha una finestra amb ampit, sense balcó. Totes les obertures d'aquest pis presenten un marc coronat per un arc deprimit còncau sobrealçat, i a la part superior, aquest marc presenta un esglaonat en degradació. Aquest marc és de color marró clar, que contrasta amb el color groc apagat de la superfície de la façana.
El coronament de la façana es resol a partir d'una línia de cornisa horitzontal amb volutes als extrems i un pinyó central semicircular al centre del qual hi ha una orla amb la inscripció "J C 1916", amb una bola de coronament a la part superior, decorada amb garlandes.

Segons informació oral de la propietària de l'immoble, senyora Mercè Galimany, la casa conserva l'antic celler.

Segons informació oral de la propietària de l'immoble, senyora Mercè Galimany, la casa fou construïda en dues o tres fases diferents pel senyor Joaquim Cardús.

Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Arxiu Servei de Patrimoni Arquitectònic.
LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 40, 52.