Cal Fontaner
Cercs

    Berguedà
    A pocs metres al nord de l'ermita de Sant Jordi.

    Coordenades:

    42.1531
    1.85142
    405105
    4667413
    Número de fitxa
    08268 - 21
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL, núm. 1010-I, de 13/04/2005
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si. IPA 3234
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    08268A00300010000HH
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    Es tracta d'una masia construïda a mitjans del segle XIX, formada per un conjunt d'edificacions annexades entre sí, que integren una explotació agro-ramadera. L'habitatge és l'edifici articulador del conjunt. Presenta una planta de tall rectangular que respon a la suma de tres volums interconnectats. L'edifici s'aixeca sobre PB+2, però al ubicar-se sobre un desnivell en el terreny presenta diverses alçades. La coberta, de teula aràbiga, cau a dos vessants i té un carenat, orientat nord-sud, perpendicular a la façana d'accés (nord). En quant als materials, és un edifici construït en base a murs de pedres irregulars de mida mitjana rejuntats amb morter orgànic i industrial. A les cantonades es disposen carreus treballats de mida gran, fet que atribueix consistència i reforça l'estructura. Les parets es mostren a pedra vista. Les obertures, repartides de manera asimètrica al voltant de l'edifici, són senzilles i de tall rectangular, algunes mantenen la llinda de fusta original. Cal diferenciar l'obertura triangular que s'obre al parament de migdia. En aquesta mateixa paret, a l'alçada de la primera planta, es troba una balconada que va de cap a cap, amb barana de ferro. Senyalar que, a migdia es troba un pati interior. Al voltant de l'edifici s'aixequen altres edificacions auxiliars entre les que es troben coberts, magatzems, un garatge, i altres instal·lacions pertanyents a l'explotació agrària. Gran part d'aquestes presenten materials constructius de tipus industrial (maons de formigó, totxo ceràmic, etc.) que desharmonitzen mínimament el caràcter tradicional del conjunt, donant-li un aspecte heterogeni.

    El conjunt ha estat restaurat de manera íntegra. Aquesta intervenció ha respectat la morfologia tradicional de la masia especialment en la zona de l'habitatge.
    La masia està catalogada com a BCIL núm. 1010-I, per Acord de Ple del Consell Comarcal del Berguedà, de 13/04/2005; recentment ha estat proposada la seva descatalogació.

    Cal Fontaner apareix referenciat en el llibre "Registro de las casas de campo de cada distrito y los aforados de guerra. nº63. 1856 nº 32" (ACBR), en l'apartat corresponent al poble de Sant Salvador de la Baells en el qual hi consta registrat Josep Casals. La majoria de referències situen la construcció de la masia al segle XIX, per bé que podria ser una construcció bastida amb anterioritat.
    El nom originari de la masia sembla que era Cal Fortaner, segons l'historiador Eduard Lozano qui ha estudiat a fons la documentació del municipi.

    PERARNAU, J.; PIÑERO, J. (1992): Catàleg de protecció del patrimoni històric, arquitectònic, natural i ambiental del terme municipal de Cercs. Fitxa RU. 13. Ajuntament de Cercs.
    VV.AA. (1994): Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, vol.5. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.