Cal Ferrer Colillas
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Llobregat 9, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Carrer Llobregat

  Coordenades:

  41.97435
  1.87944
  407160
  4647536
  Número de fitxa
  08175 - 191
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Popular
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 38
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:7277007DG0477N0001TF
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  És un edifici entre mitgeres, de planta rectangular alineat al carrer Llobregat de planta baixa més planta pis. Els murs exteriors són amb acabat arrebossat amb diferents elements, pilastres, dintells, etc., de maó també arrebossat. La part superior de la façana te uns elements decoratius de ceràmica vidrada tipus trencadís. Els tancaments són alineats a tota la façana principal, excepte els balcons situats a les planta pis 1.

  El poble va créixer espectacularment, a finals del s.XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu. Es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves colònies. El poble es va convertir en un nucli de serveis de la mà de comerciants i gent d'oficis que va aprofitar l'oportunitat que oferia el creixement industrial i urbanístic de les colònies. Aprofitant aquest creixement, la família Colilles adquirí un pati als amos de la Serra de Cap de Costa i inicià la construcció d'una casa destinava a habitatge familiar i a ferreria, aquesta sitauda a la part posterior de la casa i amb botiga a la banda del carrer Llobregat.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006 (2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b. 38