Cal Cisteller
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Major 47, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Carrer Major

  Coordenades:

  41.97146
  1.8805
  407244
  4647214
  Número de fitxa
  08175 - 190
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 29
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:7374516DG0477S0001PX
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  Casa entre mitgeres de planta rectangular, amb planta baixa més un pis. L'edifici segueix el típic model e casa de poble, de formes sòbries però ben equilibrades, en el qual destaca com a únic element decoratiu el frontó decoratiu que corona la façana i amaga la teulada de dues vessant. Una recent restauració ha respectat l'arrebossat i la pintura original, tot i que amb aquest material s'ha tapat els emmarcaments de portes i finestres, fets amb maó vist. La casa conserva les baranes de ferro forjat.

  El poble va créixer espectacularment, a finals del s. XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu. Es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves colònies. El poble es va convertir en un nucli de serveis de la mà de comerciants i gent d'oficis que va aprofitar l'oportunitat que oferia el creixement industrial i urbanístic de les colònies. Aprofitant aquest creixement, la família Corriu va construir el seu habitatge unifamiliar, destinant la primera planta a habitatges i la planta baixa a botiga i taller de cistelleria, una activitat que van mantenir durant prop de cent anys.

  SERRA, R. (1999). J osep Corriu Selva, el cisteller de Puig-reig, a L'EROL núm. 60
  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006 (2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.25