Cal Sol
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Llobregat 10 , 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Carrer Llobregat

  Coordenades:

  41.97407
  1.87976
  407186
  4647504
  Número de fitxa
  08175 - 192
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Eclecticisme
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 39
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:7277418DG0477N0001QF
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  És un edifici entremitgeres, de planta quadrada, amb planta baixa, planta pis i una remunta reculada de 2 plantes pis i un àtic, fruit d'una restauració efectuada als anys noranta del s. XX. Els murs exteriors són amb acabat arrebossat amb diferents motllures de maó vist. Té elements decoratius de ceràmica vidriada. Els tancaments són alineats a la façana, excepte el balco situat a les planta pis 1 i la part reculada.

  El poble va créixer espectacularment, a finals del s.XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu. Es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves colònies. El poble es va convertir en un nucli de serveis de la mà de comerciants i gent d'oficis que va aprofitar l'oportunitat que oferia el creixement industrial i urbanístic de les colònies. Aprofitant aquest creixement, la família Soldevila adquirí un pati als amos de la Serra de Cap de Costa i inicià la construcció d'una casa destinava a habitatge familiar i a taller de llauneria, ofici que, amb les conseguentsadaptacions, encara porta a terme la quarta generació de la família de Cal Sol.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
  SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006 (2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b. 35