Cal Boix
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Les Abelles 1, 08692-Puig-reig.
  Emplaçament
  Les Abelles

  Coordenades:

  41.9701
  1.88008
  407207
  4647063
  Número de fitxa
  08175 - 168
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Eclecticisme
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 57
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:7374506DG0477S0001HX
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  És un edifici en testera de planta rectangular bastit sobre un gran mur de pedra que li fa de fonaments, amb porxo a la cantonada entre el carrer de les Abelles i un passatge, de planta baixa més dos plantes pis, sobre un sòcol de pedra. Els murs exteriors són amb acabat arrebossat amb diferents elements, arcs, llindes etc., de maó deixat vist. Te una coberta a diverses aigües amb caps de bigues vistos i teula ceràmica. Te diversos balcons de ferro forjat i baranes dels terrats del mateix material.

  El poble va créixer espectacularment, a finals del s.XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu. Es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves colònies. El poble es va convertir en un nucli de serveis de la mà de comerciants i gent d'oficis que va aprofitar l'oportunitat que oferia el creixement industrial i urbanístic de les colònies. La família Boix s'instal·là al carrer Major, on va construir la casa i destinar un gran pati a serradora, activitat que la família ha mantingut durant més de cent anys; el 1956 amplià la casa que el 2010 ha estat restaurada en la totalitat de les seves façanes.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa.
  SERRA, Rosa. Puig-reig 1906-2006 (2006). Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b. 53
  PICÓ, Josep (1995). Trossos d'història d'un poble, Puig.reig.