Ca la Quica
Puig-reig

  Berguedà
  Carrer Major 48, 08692-Puig-reig
  Emplaçament
  Carrer Major

  Coordenades:

  41.97112
  1.87996
  407198
  4647176
  Número de fitxa
  08175 - 167
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 26
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:7273002DG0477S0001OX
  Autoria de la fitxa
  Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

  És un edifici de planta rectangular molt alineat al carrer Major de planta baixa més dos pisos superiors. Els murs exteriors són de pedra sense arrebossar amb cantoneres de maó. Els tancaments són alineats a tota la façana principal i la façana lateral amb obertures d'arc rebaixat de maó i balcons a planta pis.

  Recentment les dependencies del semisoterrani de la casa s'han habilitat com a restaurant que ha restaurat i incorporat com a dependencies visitables, l'antic celler de s. XIX.

  El poble va créixer espectacularment, a finals del s. XIX, gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu. Es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves colònies. El poble es va convertir en un nucli de serveis de la mà de comerciants i gent d'oficis que va aprofitar l'oportunitat que oferia el creixement industrial i urbanístic de les colònies. La família Perramon s'instal·là al capdavall del Carrer Major i va construir una gran casa a la planta baixa i soterrani de la qual hi havia una taverna on es venia vi i queviures, i on també es podia menjar calent i de manera abundant. El primer negoci derivà, a començaments del s. XX en botiga.

  SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa.
  SERRA, Rosa (2006). Puig-reig 1906-2006. Fotografies, Àmbit de Recerques del Berguedà. Historia Gràfica.
  AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.16
  PICÓ, Josep (1995). Trossos d'història d'un poble, Puig.reig.