Ca l'Hugo/Cal Josepet de cal Pongrau
El Papiol

  Baix Llobregat
  Carrer d'Ignasi Iglesias, 2,
  85

  Coordenades:

  41.43741
  2.00496
  416871
  4587793
  Número de fitxa
  08158 - 20
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Noucentisme
  Historicista
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1920-40
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU. D31-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  6879601DF1867H
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Es tracta d'una casa que es desenvolupa en una única planta, i està construïda en el desnivell creat per la via d'accés principal al Papiol. Te adossada una torre quadrada de dos cossos d'alçada.
  A la façana s'obren nombroses obertures, destacant-ne, per la que dona a un recinte interior, un petit porxo, flanquejat per dues columnes amb capitells corintis.
  Les finestres i les portes estan remarcades en la part superior per estructures decoratives molt fines, de maó vist.
  Les finestres, polilobulades, estan dividides per columnetes corínties.
  La coberta és a quatre vessants en la torre i a dos en el cos principal. Està vorejada en aquest punt, per una cornisa amotllurada.
  La part posterior de l'edificació es resol en una mena d'absis, que fa que l'edifici sigui molt singular en relació als circundants.

  És una torre d'estiueig.

  Va ser una de les primeres edificacions del turó de Pongrau durant l'expansió urbanística del Papiol, per la proliferació de cases d'estiueig.
  Aquesta edificació presenta una volumetria expressiva, propera a l'estil modernista, amb alguns dels elements característics d'aquest moviment, tot i que en la seva aparença global predominen les línies senzilles més característiques d'un noucentisme coetani al modernisme que es vivia en aquell moment.
  Primer havia estat havitada pel Josep de cal Pongrau (c. 1936), en Josep Casanovas Campderrós (1877) i la Mercè Julià Amigó (Ahicart, 2019).
  El nom de Ca l'Hugo (1955) ve de l'Hugo Neuman Franet (1893), casat amb la Frida Marner Burreblandt. La parella havien viscult al carrer d'Anselm Clavé. Durant la dècada de 1950 van decidir anar a viure a aquesta finca. Tots dos estan enterrats al cementiri del Papiol (Ahicart, 2019).

  Ahicart Amigó et al. (2019) Exposició: Motius de cases i gent. El Papiol: Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol. Biblioteca Municipal del Papiol Valentí Almirall.