Ball de Punts de Tiana Tiana

Maresme
Tiana

Coordenades:

41.48171
2.26895
438967
4592492
08282-147
Patrimoni immaterial
Música i dansa
Contemporani
XIX-XX
1870
Bo
Inexistent
Obert
Social
Pública
María del Agua Cortés Elía, OPC

El Ball de Punts és una dansa que s'havia ballat a alguns pobles del Maresme, entre ells Tiana. La característica principal de la dansa és el trenat o creuat de peus. El ballador que ho feia millor era nomenat capdanser, el que dirigia i iniciava el ball. Per aprendre a realitzar aquest pas els balladors s'aguantaven d'una corda penjada al sostre per poder exercitar el moviment dels peus. El ball el feien vuit parelles, unes darrere les altres, al compàs de la música a un temps viu de marxa. Per fer el ball les parelles es disposen en dues rengleres, una de dones i altre de dones.

Es va tornar a recuperar a la Festa Major de 2018.

És un tipus de ball de gitanes que va ser molt popular pels volts del 1870; després es va deixar de fer i es va recuperar el 1914 a Tiana per Baldomer Gila, com a reclam per al seu cafè i sala de ball. El 1870 els homes duien un vestit de vellut amb calça llarga, faixa de seda vermella i calçats amb sabatilles de ballarí professional. Les dones anaven vestides a l'estil de la pagesia catalana. Amb la recuperació del 1914 el vestuari era a l'estil de les pintures de Goya: homes amb calça i jaqueta curtes i de seda, mitja bñanca, armilla florejada i xarxa al cap. Les dones amb faldilles de seda de colors llisos i amb sabates de taló del mateix color que la faldilla.

Toffoli Carbonell, Josep (2015) "El Ball de Punts de Tiana". A Balls i Danses del Maresme. Guia de Recursos. Biblioteques municipals del Maresme. P. 49-49.