Goigs de la Mare de Déu de l'Alegria Tiana

Maresme
Ermita Mare de Deu de l'Alegria
Camí de l'Alegria

Coordenades:

41.48904
2.27129
439169
4593304
08282-148
Patrimoni immaterial
Música i dansa
Contemporani
XX
Bo
Inexistent
Obert
Religiós
Pública
María del Agua Cortés Elía, OPC

Hi ha diversos exemplars dels goigs de la Mare de Déu de l'Alegria, tots presenten la partitura i la lletra que són d'autor desconegut. A tots es recorda que la imatge es venera a la parròquia de Sant Cebrià de Tiana, tot i que els goigs es canten a l'aplec que es celebra el dilluns de Pasqua a l'Ermita de la Mare de Déu de l'Alegria.

L'ermita de l'Alegria fou l'antic temple parroquial de Tiana, que fou consagrat l'any 1104 i refet a la seva totalitat a l'alta Edat Mitjana i amb diverses reformes posteriors a diferents èpoques. Els documents més antics en que es fa referència al culte a la Mare de Déu de l'Alegria es remunten a la segona meitat del S. XVII, patrona dels pescadors. Cap el 1908 es va impulsar la restauració de l'antiga església parroquial i el culte a la Mare de Déu de l'Alegria, traslladant l'imatge des del seu altar al presbiteri, anomenat des d'aleshores ermita de l'Alegria. També es va instaurar la celebració d'un aplec el dilluns de Pasqua de Resurrecció, així com l'edició d'uns Goigs en recordança del patronatge de la Confraria de Pescadors.

Toffoli, Josep Maria (2000). Història de l'Alegria d'ahir fins avui. Noucents anys d'història de la parròquia de Tiana. Ajuntament de Tiana. Regidoria de Cultura.