Alzina de la Calveria
Calldetenes

    Osona
    Entorn rural de Calldetenes (08506 Calldetenes)
    Emplaçament
    Crta. N-141d, a uns 300 m. des de la sortida de la C-25 al marge dret de la carretera.

    Coordenades:

    41.93007
    2.30385
    442283
    4642246
    Número de fitxa
    08037 - 75
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Espècimen botànic
    Estat de conservació
    Bo
    Els propietaris de la Calveria han procurat per la conservació d'aquest magnífic exemplar com a element simbòlic a l'entrada de la seva propietat.
    Protecció
    Legal
    Normes subsidiàries Aj.Calldetenes. Núm.5.16
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 002A00034
    Autoria de la fitxa
    Raquel Valdenebro Manrique

    Alzina de grans proporcions ubicada a tocar del marge dret de la crta. N-141d que surt de la rotonda de la C-25 en direcció a Folgueroles i a la presa de Sau. L'alzina es troba a l'inici del camí que des d'aquesta carretera surt cap al mas de la Calvaria. Es tracta d'un exemplar d'alzina aïllat de grans proporcions (Quercus ilex) de la família de les fagàcies. És l'espècie mediterrània per excel·lència, pròpia de les contrades marítimes humides i subhumides. Es tracta d'un arbre perennifoli de creixement lent, d'uns deu metres d'alçada. Malgrat que es desconeix la seva edat, alguns exemplars poden arribar perfectament als 550 anys. La seva capçada és ampla i densa en forma de cúpula hemisfèrica. L'escorça és de color marró fosc, civellada, dura i gruixuda. Les fulles són simples i coriàcies, i estan en disposició esparsa. La forma de les fulles varia, des de formes el·líptiques fins a lanceolades amb dents poc espinoses, des de 2 a 9 cm de longitud i 1,5 a 4 cm d'amplada. El seu color és verd fosc, lluent, i pràcticament sense pèls, i el revers és grisenc. Les seves flors són unisexuals, petites i molt simplificades. En un mateix arbre hi ha flors masculines i femenines. Les femenines són piloses i de color verd grisenc, tenen quatre estils rosats, i estan envoltades per un involucra, fent al voltant de 3 mm de llarg. Les flors masculines tenen un periant format per 4 o més lòbuls obtusos i un nombre variable d'estams. La floració es produeix de l'abril al maig. El fruit és una núcula que s'anomena gla, que de jove és verd i es torna marró quan madura. Les glans tenen una forma més o menys ovoide i estan recobertes a la base per una mena de caputxó dur i escamós que s'anomena cúpula. Les glans maduren d'octubre a novembre. La propagació de l'arbre es fa per llavors normalment, i artificialment a partir de rebrots basals. L'alzina té normalment una fusta dura i densa, que s'ha utilitzat al llarg del temps per fer carbó i com a llenya. Les glans són molt apreciades pel bestiar.

    Cal pensar que aquest exemplar és un exemplar aïllat al peu de la carretera, enmig d'una zona de conreus.

    AA.DD (1996) Normes subsidiàries de Planejament. Normes urbanístques. Ajuntament de Calldetenes. Calldetenes. AA.DD. ( 1995) Calldetenes. Imatges en el temps. Primera part (1911-1960). Ajuntament de Calldetenes. Calldetenes VILAMALA I SALVANS, J (2002) De Sant Martí de Riudeperes a Calldetenes. Passat i present d'un poble viu. Ed. El Mèdol. Calldetenes.