Xup de Busquets
Perafita

Sector sud del terme municipal
    A 1250 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 9'500.

Només es conserva la base dels murs que delimitaven el xup.
    Jordi Compte i Marta Homs

El xup de Busquets es troba situat uns 200 metres al sud de Busquets i a l'oest del molí de Busquets, en un racó humit sota un gran camp delimitat a la part est amb un mur de maçoneria de pedra.
    Es tracta d'una estructura de planta rectangular picada a la roca. Té unes dimensions considerables de 540 centímetres de llarg per uns 337 d'ample, amb una profunditat aproximada de 1'5 metres. Resseguint aquest forat rectangular hi ha un mur de maçoneria de pedra d'una amplada aproximada de 70 centímetres del que actualment només se'n conserva la base i que es troba lleugerament inclinat cap endins ja que antigament estava cobert amb volta. En tres punts del mur perimetral hi ha petites obertures a la base del mur que permeten l'entrada de l'aigua cap a l'interior a través de tres petits recs que arriben al xup.

Segons fonts orals, a l'interior del xup hi ha una llinda datada l'any 1710.

El xup de Busquets s'utilitzava com a dipòsit d'aigua per a la masia, i antigament s'havia utilitzat per a emmagatzemar-hi glans per donar als porcs. Originalment estava format per una estructura amb volta amb una llinda datada l'any 1710 a l'accés principal. La volta es va enderrocar cap a l'interior omplint el xup de runa, tot i que bona part s'ha extret recentment.