Busquets
Perafita

Sector sud del terme municipal
    A 900 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 9'500.

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

Busquets està situada en un punt lleugerament elevat dins la vall per on transcorre el rec de la Roca Llisa, a l'est de la carena per on transcorre la carretera BP-4653 i uns centenars de metres al sud de l'alzina bonica de Busquets.
    Es tracta d'una masia de grans dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes fruit de diverses ampliacions i nombroses estructures al voltant, entre les que es compta la pallissa, una petita masoveria, una capella i un hort tancat. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra parcialment arrebossats amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
    La façana principal, orientada al sud, mostra dues parts diferenciades, essent la dreta l'original i la de l'esquerra una ampliació. En la part original, a la dreta, s'observa a nivell de planta baixa un imponent portal d'arc de mig punt adovellat, amb la data de 1700 inscrita a la clau de l'arc, i quatre espitlleres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat; la central és de majors dimensions i amb la inscripció "1700 JAUME MASCARELLA I BOSQUETS / JESUS MARIA IOSEPH" junt amb una creu i el monograma IHS inscrits a la llinda. Entre aquestes finestres del primer pis hi ha un rellotge de sol format per un gran carreu integrat al mur on a més del rellotge hi ha inscrita la data de 1701. A les golfes hi ha tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada i ampit de pedra, una és de forma apaïsada. El volum ampliat a l'esquerra queda obert en els tres nivells. A la planta baixa hi ha dues grans obertures d'arc rebaixat emmarcades amb pedra treballada, el primer pis queda totalment obert i està sustentat amb un pilar central de pedra bisellada, amb motllures al capitell i a la base i amb la inscripció "1750 FRANCISCO MASCARELLA" just sota el capitell. El nivell de golfes també queda obert i és sustentat per un pilar central de pedra treballada. Encara més a l'esquerra d'aquest volum hi ha un cos adossat de planta reduïda i altura notable fet amb murs de maçoneria de pedra que correspon a l'antiga comuna.
    La façana oest queda dominada per dos volums que sobresurten del centre de la façana, un és la capella i l'altra una terrassa on hi ha la cisterna des d'on s'accedeix al cor de la capella. A la dreta d'aquests volums, i a nivell de planta baixa, hi ha una porta d'arc rebaixat emmarcada amb lloses a plec de llibre i una espitllera emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat amb la inscripció "1747 JOSEPH MASCARELLA" a la llinda i una porta emmarcada amb pedra treballada que dóna accés a la terrassa. A nivell de golfes hi ha quatre finestres, dues emmarcades amb pedra treballada, una amb llinda de fusta i brancals de maó i una amb pedra bisellada.
    La façana nord té, a de planta baixa, una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta i tres finestres apaïsades emmarcades amb pedra bisellada. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada, una amb pedra treballada i dues obertures emmarcades amb monòlits de pedra treballada, una finestra i una espitllera. A nivell de golfes hi ha dues finestres, una emmarcada amb pedra treballada i l'altra amb monòlits de pedra treballada.
    La façana est conté un cobert adossat a la part dreta bastit amb murs de maçoneria de pedra, sustentat amb pilars de pedra treballada i amb diverses obertures d'arc rebaixat. Pròpiament a la façana i a nivell de planta baixa s'observa una finestra emmarcada amb pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat, una de les quals tapiada, i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra bisellada que conté la data de 1805 junt amb una creu inscrita a la llinda. A nivell de golfes hi ha únicament una finestra emmarcada amb pedra bisellada.

(Continuació descripció)
    Completen el conjunt de la masia diverses estructures que delimiten una àmplia lliça davant la façana principal i un pati tancat davant la façana est. Entre aquestes estructures destaquen la pallissa ubicada al sud-oest del conjunt, a un extrem de la lliça, la masoveria de reduïdes dimensions que conté una llinda amb data del segle XIX parcialment erosionada, la capella i l'hort tancat, ubicat a l'extrem sud-est del conjunt i delimitat amb alts murs de maçoneria de pedra.

Busquets es troba documentada el 1391, quan Guillem de Torrents, procurador del noble Ramon de Peguera, senyor del castell de Lluçà fa inventari dels béns del mas Busquets de Perafita.

Arxiu parroquial de Sant Boi de Lluçanès. Manual 1340-1430. Fol. 45