Vitralls
Òdena

  Anoia
  Església parroquial de Sant Pere Apòstol
  Emplaçament
  Finestres de l'església parroquial

  Coordenades:

  41.60657
  1.64239
  386875
  4606986
  Número de fitxa
  08143 - 594
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1957
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Bisbat de Vic. Santa Maria, 2 - Vic
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  El vitrall de Santa Llúcia és una representació de la Santa amb els seus atributs: els ulls amb una plata i la palma del martiri.
  El segon vitrall representa el Baptisme de Jesús a càrrec de Sant Joan Baptista i està instal·lat al Baptisteri de l'església. És una representació clàssica on Sant Joan bateja a Jesús sota la protecció de l'Esperit Sant.
  L'església també conserva vitralls basats en vidres de colors diversos a l'òcul de la façana principal i a les finestres del cimbori.

  Un grup de treballadors de la fàbrica tèxtil Josep Ferreiro van fer una excursió l'any 1954 a Sant Llorenç de Munt. De retorn a casa es van aturar a Matadepera a casa d'un amic del propietari de la fàbrica que era constructor de vitralls. En van encarregar dos: Santa Llúcia i Sant Joan Baptista, que foren entregats l'any 1957.
  El vitrall dedicat a Santa Llúcia estava situat inicialment en una de les finestres de la dreta de la nau principal de l'església parroquial de Sant Pere Apòstol. A la dècada dels vuitanta es van instal·lar un nous vitralls a totes les finestres de la nau principal, vitralls que seguien amb paràmetres contemporanis, amb vidres de colrs de formes irregulars; aquest fou substituït i guardat. L'any 2010 es va instal·lar de nou, ja no a l'església, sinó a les dependències dels baixos de la rectoria.
  La setmana de la Verge del Carme de 1994 es van col·locar els vitralls del cimbori després que es finalitzaren el 7 d'octubre de 1990 les obres de reparació del temple, degut a que l'u de gener de 1985 s'havia després una part de les arcades de la nau principal. Entre aquestes dates es va fer missa als baixos de la rectoria.