Sant Pere Apòstol d'Òdena
Òdena

Alejandro Tintoré Oller
    IPA, núm. 5858
    Bisbat de Vic/ Santa Maria, 2 - Vic
    Josep-Vicenç Mestre i Casanova

Església parroquial està orientada a sud i s'estructura a partir de tres naus amb els corresponents absis semicirculars i campanar de torre de planta quadrada. Un cimbori de forma prismàtica al creuer descansa damunt d'unes petxines i dóna claror a l'interior. Cor situat sobre l'àmbit d'entrada i protegit amb barana de fusta tornejada. L'accés principal al temple es produeix a través d'una porta d'arc de mig punt de carreu de pedra picada situada a la façana de migdia. Un rosetó dóna llum al cor i una petita obertura a eix acaba de composar la façana principal de l'edifici. L'església mosta un conjunt de vidrieres instal·lades als finestrals del temple. El campanar disposa d'un rellotge i a la part superiors quatre obertures als quatre vents on està instal·lada la campana major, construïda l'any 1698.
    Els murs estan construïts amb paredat irregular i cantoneres de carreu de pedra tallada lligat amb morter de ciment. La coberta presenta diversos vessants de teula ceràmica tipus aràbiga.
    Els paraments interiors estan arrebossats i pintats de blanc.

L'antiga església de Sant Pere d'Òdena, documentada des del període medieval, estava situada a la part més alta del turó, on es trobava el nucli primitiu del poble. Va ser reformada de forma important l'any 1736. Malauradament en el decurs de la guerra civil, el 26 de juliol de 1936 fou incendiada i el seu interior es va malmetre totalment. Un cop acabada la guerra civil, es va donar absoluta prioritat a l'explotació de la pedra de guix, i això va provocar la desaparició de gran part del recinte fortificat i la ruïna progressiva de les edificacions que s'alçaven dins la muralla, entre els qual destacava l'església parroquial. El bisbat es va vendre la propietat i es va decidir construir una nova església. El 15 de novembre de 1939, un
    cop acabada la guerra, el bisbe de Vic, Joan Perelló, va fer una visita pastoral a Òdena i va
    manifestar-se a favor de construir una nova església en un indret diferent de l'antiga.
    Així l''actual temple parroquial fou edificat a la Plaça de les Eres, actual Plaça Major, prop de l'ajuntament, aixecat el 1929 i, de les escoles que s'havien construït el 1949.
    El 27 de setembre de 1942 el bisbe de Vic, doctor Perelló, va beneir la primera pedra, i el 5 juny de 1955 es va inaugurar la nova església parroquial, que substituïa la del castell d'Òdena, definitivament malmesa. Les obres van ser subvencionades per nombrosos particulars, ja mitjançant el lliurament de diners, ja en jornals de ma d'obra o de carro a més de donatius estatals.

GAVÍN, Josep M (1984) Inventari d'esglésies: Anoia - Conca de Barberà, vol. 16. Ed. Arxiu Gavín, Valldoreix.
    MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1990): "Dos-cents anys d'Odissea Parroquial (I)", Òdena, Butlletí d'Informació Municipal. Nova època, 20, Ajuntament d'Òdena, Òdena, pp.13-14
    MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1990): "Dos-cents anys d'Odissea Parroquial (II)" Òdena, Butlletí d'Informació Municipal. Nova època, 21, Ajuntament d'Òdena, Òdena, pp.14-16
    MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1996): "40 anys de la construcció de l'actual església parroquial", Butlletí de la parròquia de Sant Pere Apòstol d'Òdena, 47, Parròquia de Sant Pere d'Òdena, Òdena
    TERMENS i GRAELLS, Miquel (1988): "Òdena", Història de les Comarques de Catalunya. Anoia, vol. I, Editorial Parcir Edicions Selectes, Manresa, p. 189