Vinya del Rajoler
Santa Coloma de Cervelló

A les proximitats de l'estació de ferrocarril de Santa Coloma de Cervelló
    Pla de les Vinyes

Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

El jaciment de la Vinya del Rajoler està situat a les primeres terrasses per sobre de la plana del riu, molt a prop de l'estació d'FGC de Santa Coloma de Cervelló.
    Els treballs desenvolupats en l'actuació de 1999 van ser de delimitació del jaciment. El resultat va ser una àrea d'uns 50 m² amb materials arqueològics molt erosionats. El fet de trobar ceràmica dispersa per tot el solar, va constatar que el jaciment era bastant més extens del que s'havia conservat. La majoria de ceràmica recuperada permet fixar la cronologia en el període ibèric i parlar d'una petita ocupació de caràcter rural, vinculat al cultiu.

També conegut com a Pla de les Vinyes. Hi ha una vitrina amb materials ceràmics procedents del jaciment al vestíbul de l'Ajuntament.
    No surten les coordenades ni a la fitxa IPAPC ni al Geoportal de la Generalitat.

El jaciment de la Vinya del Rajoler, juntament amb els materials ceràmics recuperats a Can Colomer, Can Lluch, Torre Salbana i Turó del Montpedrós evidencien la presència ibèrica al municipi.

ESTEBAN, Joan Josep "Vinya del Rajoler. Pla de les Vinyes". A: Diversos autors. Actes de les jornades d'arqueologia i paleontologia, La Garriga, 2001. primera edició. Departament de Cultura. 1. p.295
    ESTEBAN I CASTANERA, Joan Josep; Memòria del seguiment de màquines a la Vinya
    del Rajoler (Santa Coloma de Cervelló-Barcelona). Pla de les Vinyes. 1999. Núm. Mem. 2997