Vinya del Marxant
Vilafranca del Penedès

Prehistòric
    Neolític
    troballes fragmentades
    Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
    Jordi Montlló Bolart

L'any 1937 el Sr. Marxant arrancà una llosa mentre llaurava; els fragments de crani que van sortir, els va llençar i va tapsr el forat. Masanell fou avisat i va poder recollir-hi fragments de ceràmica a mà amb cordons aplicats, algunes superfícies brunyides i una vora de llavi de plat. Mitja destral fragmentada i algunes peces de sílex. Pere Giró per la seva banda trobà, en aquella zona, una peça de sílex (gratador?) i una petxina gastada possiblement d'un aixovar.
    L'any 1938 el grup de la secció d'Arqueologia del Museu de Vilafranca excavà un enterrament situat a la feixa inferior respecte a la troballa de l'any 1937. Només varen aparèixer dues lloses laterals amb fragments de crani.
    També es tenen notícies orals que en algun camp proper fou destruït un altre enterrament d'aquest tipus.

Excavat per membres de la secció d'Arqueologia del museu de Vilafranca, sota la direcció de Pere Giró, el 31 de juliol de1938.

ALMAGRO BASCH, M.; SERRA RÀFOLS, J. de C. i COLOMINAS ROCA, J. (1945). Carta arqueológica de España. Barcelona, Madrid: CSIC Instituto Diego Velázquez, pàg. .225.
    FERRER SOLER, Alberto i GIRÓ ROMEU, Pere (1943). "La colección prehistórica del Museo de Vilafranca del Panadés", dins Ampurias, núm. V, pàg. 187.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1935). "Quaderns de camp", vol. 1 1932-35 (31 de juliol de 1938) inèdit.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1962). "Notas de Arqueologia de Catalunya y Baleares. Vilafranca del Penedés", dins. Ampúrias, num. XXIV, pàg .309.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1963). "Activitats Arqueològiques III. La cultura dels sepulcres de fosa en el Penedés", dins Agrupación Excursionista de Catalunya, Barcelona, març de 1963.
    MUÑOZ, Ana (1965). La Cultura neolítica catalana de los sepulcros de fosa. Instituto de Arqueologia y Prehistoria, Universitat de Barcelona, núm. 9, Barcelona.
    RAURET, A. Ma. (1963). "El proceso de la primitiva población del Penedés". Memòria de Licenciatura, Universitat de Barcelona, (inèdita), pp. 94-95.
    RIPOLL, E. i LLONGUERAS, M (1963). "La cultura neolítica de los sepulcros de fosa en Catalunya", dins Ampurias, núm. XXV, pàg. 53.