Vestuari del Ball de la Coca
Rajadell

Maria Carbonell
    Cultural
    Bastoners de Rajadell
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Vestit del ballador (hereu) i vestit de la balladora (pubilla) del Ball de la Coca de la Festa de Sant Sebastià (fitxa 208). El vestit masculí inclou la capa, el barret de copa i espardenyes de veta, i el femení, vestit, mantilla, còfia i calçat,

Des de 1993 els balladors porten sempre els mateixos vestits i no se'ls han de procurar ells. Les va fer la modista Maria Carbonell (la modista de l'Esbart de Rubí) el 1992, amb molt rigor històric, i es van estrenar a la festa del 1993. El d'home es prou ample però el de la dona cada any s'arregla i adapta en funció de la talla de la balladora. Es guarden al local dels bastoners (darrera la Fàbrica o Fabriqueta). En el futur hom pensa conservar-los i exposar-los en vitrina, tal vegada al futur museu.

El Ball de la Coca (fitxa 208) es celebra en el marc de la festa major petita de Rajadell (però es la més tradicional i antiga) (fitxa 207), dedicada a Sant Sebastià. Es celebra el tercer cap de setmana de gener. L'acte central es el diumenge al migdia. Actualment és l'Associació Cultural Recreativa de Rajadell la que organitza la festa, en la que encara es reparteix el típic panet. Antigament s'encarregaven els hereus dels masos. La música és en directe des de 2016. Al segle XIX s'introdueix el ball de la Coca dins la celebració de la festa de Sant Sebastià, en que la masia que pastava el pa oferia la coca i assenyalava una balladora. Els administradors de la confraria de sant Sebastià triaven el ballador, i la parella feia el ball. Després la coca era subhastada com a reforç econòmic de la diada. D'altra banda, els Bastoners de Rajadell es van refundar el 1969 pero el ball de bastons a Rajadell es remunta al menys fins el segle XVIII.