El Xalet
Rajadell

Monistrolet. E. del terme
    A uns 290m. en línia recta a l'E. de Santa Maria de Monistrolet i a 500m. al N. de can Gallifa

OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Casa d'estiueig, d'estil modernista. Presenta planta rectangular, amb planta baixa, planta primera i golfes. Té coberta de doble vessant, de tipus nòrdic (amb el carener perpendicular a la façana principal, però retallat de forma descendent), de petites teules vermelles. Les façanes estan pintades d'un to salmó, i les finestres es troben emmarcades amb maó vermell i decorades amb una sanefa de ceràmica verda i blanca. A la façana principal, a ponent, hi ha la porta d'entrada i dues finestres enreixades a la planta baixa. A la planta primera hi ha tres finestres molt allargades. La central dona a un balcó; està flanquejada per falses obertures a cada costat, de la mateixa mida. A la planta segona hi ha una obertura amb tres arcs correguts de mig punt. A la planta primera d'una de les façanes laterals hi ha una terrassa amb columnes salomòniques fetes amb maó.

Figura al Catàleg de Masies i Cases Rurals 2014 (num.80) com El Xalet. Es una casa encarregada per un acabalat propietari com a segona residència.
    L'entorn immediat de la casa es troba enjardinat amb molta cura.
    La casa s'ubica a prop de l'antic camí ral i de l'actual C‐25 (l'Eix Transversal). S'hi arriba per la carretera que va de Rajadell a Monistrolet. Cal travessar el pont sobre l'Eix; a la dreta mena a Santa Maria de Monistrolet i a l'esquerra, al Xalet, per un curt camí paral·lel al que porta a can Gallifa. Aquest està envoltat d'arbres, atorgant una atmosfera molt especial a l'indret.
    Està a uns 290m. en línia recta a l'E. de l'església de Santa Maria de Monistrolet i a 500m. al N. de can Gallifa o La Noguera.

Casa modernista i de prestigi construïda com a casa d'estiueig o segona residència per un pròsper burgés, tal vegada de Manresa, a principis del segle XX. Segons el Catàleg de Masies, podria ser obra de l'arquitecte manresà Ignasi Oms. L'insigne arquitecte Ignasi Oms Ponsa (1863-1914), deixeble de Doménech i Muntaner, i responsable dels edificis modernistes més notables de Manresa (el Casino, l'Escorxador, casa Lluvià, Casa Torra, Casa Torrents, Ca la Buresa, la Florinda ...) va rebre l'encàrrec, el 1901, de remodelar la mansió veïna de Can Gallifa, obra que no va acabar en persona. No sabem si el fet d'adjudicar l'autoria del Xalet a Oms és més per la proximitat de can Gallifa que a dades documentals fefaents.