Verneda del Molinot
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Torrent del molí de Cuquet
  210

  Coordenades:

  41.53236
  2.31931
  443216
  4598080
  Número de fitxa
  08214 - 192
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  08213A010000190000JL
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Verneda que es desenvolupa a banda i banda del Torrent del molí de Cuquet, concretament a l' indret del Molinot. Els arbres creixen ufanosos en un sol molt humit, regat durant tot l'any per l'aigua del torrent. Comparteix el sotabosc amb arbusts com el saüc, l'avellaner, el sanguinyol i herbes com el fenàs boscà i la maduixera i les falgueres que creixen als voltants de les roques per on baixa l'aigua. El vern (Alnus glutinosa subsp. glutinosa) és un arbre caducifoli del gènere Alnus de gran alçada. Alguns d'ells arriben als 30 metres. Les fulles són arrodonides. Quan els espècimens són joves, fulles i borrons són enganxosos . La floració és del tipus monoic i es du a terme durant els mesos de febrer a abril. Les flors masculines tenen forma d'aments cilíndrics i vermellosos i les femenines són similars però formant petites pinyes. Les llavors són alades. Fructifica de setembre a octubre.

  Cal tallar d'urgència dos verns desarrelats que s'han trabocat a la façana que resta dempeus del molí, fent perillar greument la seva estructura.

  Per les seves característiques, la fusta del vern està adaptada per ser submergida en l'aigua. És molt apreciada per fabricar puntals per als ponts i les mines. Els esclops fets d'aquesta fusta també són molt resistents i lleugers.
  Les propietats medicinals d'aquest arbre es troben en les fulles (tendres i glutinoses són emprades com a remei pels excursionistes pels peus adolorits); l'escorça en decocció s'utilitza per a fer gargarismes i guarir faringitis o angines, i els tanins que se n'extreuen van bé per rebaixar el nivell de colesterol.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BOLÓS, Oriol i altres (1993). Flora manual dels Països Catalans. 2ª edició. Ed. Pòrtic. Barcelona.
  PARÉS, Eduard (2006). Arbres Monumentals de Catalunya. 18 anys des de la primera protecció. Ponència de la 2a trobada d'Arbres Monumentals i Singulars. Alcalà d'Henares, 19 – 21 de 2005. Ed. Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Direcció General de Medi Natural. Barcelona.
  PHILIPS, Roger (19899. Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.