Verneda de Ca l'Isidret
Vilassar de Dalt

Torrent d'en Cuquet

Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Jordi Montlló Bolart

Verneda que creix ufanosa al Torrent del molí de Cuquet, en un sòl molt humit, regat gairebé durant tot l'any per l'aigua del torrent. Comparteix el sotabosc amb arbusts com el saüc, el sanguinyol i herbes com el fenàs boscà i la maduixera.
    El vern (Alnus glutinosa subsp. glutinosa) és un arbre caducifoli del gènere Alnus de gran alçada. Alguns d'ells arriben als 30 metres. Les fulles són arrodonides. Quan els espècimens són joves, fulles i borrons són enganxosos. La floració és del tipus monoic i es realitza durant els mesos de febrer a abril. Les flors masculines tenen forma d'aments cilíndrics i vermellosos i les femenines són similars però formant petites pinyes. Les llavors són alades. Fructifica de setembre a octubre.

Per les seves característiques, la fusta del vern està adaptada per ser submergida en l'aigua. És molt apreciada per fabricar puntals per als ponts i les mines. Els esclops fets d'aquesta fusta també són molt resistents i lleugers.
    Les propietats medicinals d'aquest arbre es troben en les fulles (tendres i glutinoses són emprades com a remei pels excursionistes pels peus adolorits); l'escorça en decocció s'utilitza per a fer gargarismes i guarir faringitis o angines, i els tanins que se n'extreuen van bé per rebaixar el nivell de colesterol.

La verneda pertany a la família de Ca l'Isidret, una casa de pagès que es troba no gaire lluny del torrent de l'Ardenya.

BOLÓS, Oriol i altres (1993). Flora manual dels Països Catalans. 2ª edició. Ed. Pòrtic. Barcelona.
    PARÉS, Eduard (2006). Arbres Monumentals de Catalunya. 18 anys des de la primera protecció. Ponència de la 2a trobada d'Arbres Monumentals i Singulars. Alcalà d'Henares, 19 – 21 de 2005. Ed. Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Direcció General de Medi Natural. Barcelona.
    PHILIPS, Roger (19899. Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.