Veïnat del Borràs
Castellbell i el Vilar

  Bages
  El Borràs
  155

  Coordenades:

  41.6288
  1.86075
  405103
  4609190
  Número de fitxa
  08053 - 192
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  varis propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  El barri o veïnat del Borràs s'estructura a redós de les fàbriques tèxtils aixecades pels membres de la família manresana cognominada Borràs a la vora del riu Llobregat a la segona meitat del segle XIX. La fàbrica es construeix ben a la vora del riu, mentre que els habitatges pels treballadors es fan seguint el camí de Terrassa a Manresa. Fins el moment eren terres del Puig, damunt el vessant que s'enlaira des de la llera del riu fins el Vilar. La fàbrica, que prengué el rang de colònia configurava l'únic urbanisme del moment i determinava la vida dels treballadors i les seves families. L'amo amb la seva torre al començament i controlant l'accés a la fàbrica, els habitatges, les naus fabrils, i el Casino, a l'altre costat de la carretera. Així neix un veïnat del no res, ja que fins aquell moment, el nucli poblacional més proper era el Vilar.

  L'any 1937 els consellers de la CNT proposaren el nom de "Lluís Companys" per a aquest barri.

  L'any 1920 s'anomenava oficialment "Barrio del Borrás. La Carretera". Actualment és el nucli central del terme de Castellbell i el Vilar, on hi ha la majoria dels seus serveis.

  FRONTERA, Genís i DEVANT, Jèssica (2004). Castellbell i el Vilar. Història i memòria gràfica. Castrellbell i el Vilar: El Brogit.
  MASATS LLOVER, Joan (2004). La font de la fonda; dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar, 278, abril 2004, pp. 4