Casino del Borràs
Castellbell i el Vilar

C. de Joaquim Borràs, 36-40

BCIL -Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (2015)
    Ajuntament (C. de Joaquim Borràs, 40 - 08296 Castellbell i el Vilar)
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Edifici de tres cossos entre mitgeres arrenglerats amb l'alineament del carrer. Són de planta rectangular; el de la dreta més llarg i alt, perquè acull la sala del teatre, amb la caixa de tramoia al final, més alta. El cos del mig és l'accés principal i fa de nexe entre els dos cossos laterals. En origen la façana mostrava un programa decoratiu simètric. Els dos cossos laterals eren idèntics i el cos central era l'eix principal on es centrava la tensió visual i on l'arquitecte estableix els elements més monumentals, com el balcó amb balustrada de la primera planta, que s'obre a una gran obertura d'arc de mig punt, flanquejada per dos fanals amb el suport en forma de braç humà sostenint una torxa encesa. El coronament del capcer és recte amb dues pinyes a la part alta de la cornisa. En el parament es podia llegir "Casino Borras".
    Com he dit, els cossos laterals són idèntics; consten de planta baixa i dos pisos, i cap d'ells són iguals. A la planta baixa s'obrien dues portes d'accés, als costats, amb arc carpanell i una dovella central en alt relleu, de formes vegetals; i dues petites finestres al centre, de llinda plana, però que sembla una finestra geminada. A la planta pis, hi trobem tres grans finestres amb arcades de mig punt i balustrada. Cada finestra està decorada als costats amb un pilar sobrecrescut de la façana, estriat i amb capitell jònic. Per sota, dos permòduls estriats ornamenten la façana. A la segona planta, sobresurt, a l'eix central, una tribuna d'obra, amb balustrada i finestra del mateix estil que a la planta de sota. Actualment, la tribuna del cos de la dreta s'ha perdut, com part del parament del capcer del cos de l'esquerra.
    A l'interior, una escala dóna accés a les guixetes originals, que es conserven. A la banda esquerra hi trobem la sala de teatre i cinema i a la dreta la sala de ball. Una escala porta a la part alta on s'obté una vista aerea d'aquesta sala.

S'esta elaborant un projecte amb la col·laboració de La Caixa per rehabilitar el local per a usos lúdico-culturals.

Edifici destinat a l'oci dels treballadors de la fàbrica Borràs. S'inaugura per Pasqua de l'any 1922 amb cinema, teatre, cafè i sala de ball.
    Actualment és parcialment de propietat municipal.

VALLS i PUEYO, Joan (2011). Història de Castellbell i el Vilar, el mirador de Montserrat. Ed. Ajuntament de Castellbell i el Vilar.